От 10-те години на военна диктатура в периода 1948-1958 г.

...
От 10-те години на военна диктатура в периода 1948-1958 г.
Коментари Харесай

Венецуела някога беше 12 пъти по-богата от Китай. Какво се случи?

От 10-те години на военна тирания в интервала 1948-1958 година до свалянето на президента Карлос Андрес Перез през 1993 година поради обвинявания в корупция, политическият живот във Венецуела постоянно е бил динамичен и изпълнен със разтърсвания.

Въпреки тези провокации, никой в никакъв случай не е отричал икономическия капацитет на Венецуела. След откриването на нефт при започване на 20-и век, страната бързо построява стопанската система си на гърба на черното злато – даже и през днешния ден Венецуела е международен водач по потвърдени петролни запаси с 300 милиарда барела.

За съпоставяне, Саудитска Арабия разполага с 259 милиарда барела потвърдени запаси, а Съединени американски щати с 36 милиарда барела.

В началото петролът на Венецуела накланя везните в нейна изгода.

През 1950 година, когато останалата част от света към момента изпитва усложнения с възобновяване от Втората международна война, Венецуела може да се похвали с четвъртия най-голям Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Земята (7 424 долара).

Страната бе два пъти по-богата от Чили (3 827 долара), 4 пъти по-богата от Япония (1 873 долара) и 12 пъти по-богата от Китай (615 долара)!

Лидер по това време по този индикатор е Съединени американски щати с 9 573 $ Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.

За страдание на Венецуела, това благосъстояние не се резервира дълго време, а несъразмерното разчитане на петрола скоро по-късно стартира да вреди на стопанската система по най-различни непредвидени способи.

Виж повече тук:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР