От 10 до 18 ч. днес българският парламент ще бъде

...
От 10 до 18 ч. днес българският парламент ще бъде
Коментари Харесай

Ден на открити врати в Народното събрание

От 10 до 18 ч. през днешния ден българският парламент ще бъде с отворени порти за гости. Поводът е 27-а годишнина от приемането на сегашната Конституция от Седмото Велико Народно заседание.

Гостите на Народното събрание ще могат да видят оригинала на актуалната българска Конституция, както и фотоизложба със знакови моменти от приемането на главния закон.

Първите гости ще бъдат посрещнати от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. Гражданите ще могат да прегледат постройката на Народното събрание, пленарната зала на Народното събрание, както и непрекъснатата експозиция, обвързвана с историята на законодателната институция.

Председателят на Народното събрание означи при откриването на изложбата, че признатата преди 27 години Конституция е осигурила демократичното развиване на България. В нея са заложени демократичните правила на ръководство като разделяне на управляващите, политически плурализъм, правата на личността и правото на благосъстоятелност, уточни Цвета Караянчева. По думите й главният закон е станал знак на новия път, по който България потегли – към построяването на демократична и правова страна.

Председателят на Народното събрание уточни, че Конституцията е основала среда и условия, с цел да може страната ни да осъществя стратегическите си цели, свързани с сполучливото консолидиране в евроатлантическите институции. Именно по отношение на интеграцията в Европейски Съюз бяха направени и промени в Конституцията и България реализира най-големия си триумф, като стана част от обществото на модерните страни, от общественост на независимост, взаимност и народна власт, добави Цвета Караянчева. Тя означи, че пред българските жители са се разкрили нови благоприятни условия – да пътуват, да работят, да получават обучение във всяка страна-членка на Европейски Съюз.

Цвета Караянчева напомни, че дните на приемането на Конституцията са били свързани с несъгласия, напрежение, разделяне.

Тя благодари на Държавна организация „ Архиви ", че е предоставила оригинала на Конституцията и уточни, че фотосите от изложбата на фоторепортера Велислав Николов показват страстите и вълненията, съпътстващи гласуването на главния закон на модерна България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР