От 10 ч. днес в зала 6 на НДК президентът

...
От 10 ч. днес в зала 6 на НДК президентът
Коментари Харесай

119 години от смъртта на Гоце Делчев: Радев на конференция за отношение между Скопие и София |

От 10 ч. през днешния ден в зала 6 на НДК президентът Румен Радев ще взе участие в Националната конференция " Европейска вероятност за добросъседските връзки сред България и Северна Македония ".

Форумът ще се състои под патронажа на президента в деня, когато се означават 119 години от гибелта на огромния български бунтовник Гоце Делчев.

Конференцията е проведена от Института за исторически проучвания при Българска академия на науките и Македонския теоретичен институт. В нея ще вземат участие вицепрезидентът Илияна Йотова, изтъкнати историци, дипломати, публицисти, представители на организации на македонските българи, както и представители на Македонската патриотична организация в Съединени американски щати и Канада.

След като президентът открие форума, ще се организира панел на тематика „ Гоце Делчев и общата история на Република България и Република Северна Македония – сред обстоятелствата и идеологията “. В него ще вземат участие доцент Георги Георгиев, проф. Светлозар Елдъров и доцент Наум Кайчев.

Проф. Ангел Димитров, доцент Георги Николов, доцент Спас Ташев, Коста Филипов, Иван Николов и дипломат Марин Райков са участниците във втория панел на форума. Темата му е " Състояние и вероятности пред добросъседските връзки: Европейската зрялост на РСМ ".

Третият панел е отдаден на " 100 години проведено придвижване на македонските българи по света ". Участие в него ще вземат проф. Трендафил Митев от Университета за национално и международно стопанство, Ник Стефанов, ръководител на клуб на МПО " Победа " - Торонто (Канада), Томас Лебамов от МПО " Пирин " – Чикаго (САЩ), Георги Църномаров от културен център " Иван Михайлов " -Битоля, Петър Колев - ръководител на Политическа партия " Граждански либерален съюз ".

Модератор на събитието е журналистът Бойко Василев. Форумът ще бъде излъчен директно в ефира на Българска национална телевизия, както и във фейсбук страницата на президента.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР