От 1 юни предписването и отпускането на лекарства, заплащани напълно

...
От 1 юни предписването и отпускането на лекарства, заплащани напълно
Коментари Харесай

Десет дни след въвеждане на е-рецептите: Без бумащина, но с ...

От 1 юни предписването и отпущането на медикаменти, заплащани изцяло или отчасти от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), се прави единствено с електронни предписания. " Марица " направи инспекция по какъв начин се отрази смяната за аптекарите и клиентите в Пловдив.

Мненията на фармацевтите за смяната са прекомерно спорни, въпреки че първоначално множеството от тях бяха оптимистично настроени. " Системата в действителност не е толкоз бърза, колкото ни се искаше. Може би данните в нея към момента не са изцяло опреснени ", разяснява продавач в аптека в центъра на Пловдив.

" Най-хубавото от въвеждането на електронните предписания е отпадането на задължението да се съхраняват хартиените екземпляри за 10 години напред в архивите на всяка аптека ", счита Мария Щърбанова, която работи в една от огромните вериги аптеки. Тя обаче се тормози от грешките, които могат да се получат при работата с новата система. Преди фармацевтите са получавали информация за кода на болестта и кода на наставления медикамент, а сега те виждат единствено прелюдия номер на електронната рецепта.

" Това е причина за неточности при обслужването на пациентите, защото данните, импортирани от лекаря, се смъкват автоматизирано в системата, а аптекарите не виждат цялата информация ", разяснява Щърбанова.

В момента електронната система за предписания внася промени единствено в работата на лекарите и аптеките, които би трябвало да я употребяват. Пациентите, на които се издават документите, не престават да носят старите рецептурни книжки. Електронната система открива рецептата посредством ЕГН на пациента. Разликата за болните в този момент е, че от тях не се желае автограф при приемането на медикаментите. В редки случаи при отвод на системата те биват пренасочвани към други аптеки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР