От 1 юли влизат в сила промени в Кодекса на

...
От 1 юли влизат в сила промени в Кодекса на
Коментари Харесай

Майчинство и за осиновители на деца до 5 г.

От 1 юли влизат в действие промени в Кодекса на труда


Осиновители на деца до 5-годишна възраст ще имат право на заплатен отпуск от 365 дни от 1 юли 2018 година Отпускът ще се употребява от деня на предаване на детето за осиновяване, само че не по-късно от навършване на тази възраст. Това плануват промени в Кодекса на труда, оповестени за публично разискване.

Към момента хората, които осиновят дете на възраст до 2 години, имат право на платено майчинство за интервала, до момента в който детето навърши тази възраст, и това ги слага в неравностойно състояние по отношение на осиновителите на деца от 2 до 5-годишна възраст, които могат да употребяват отпуск от 365 дни. С предлаганата смяна правата на всички осиновители на деца до 5-годишна възраст се изравняват и за всички ще се поставя заплатен отпуск в размер на 12 месеца, считано от деня на предаване на детето.

Предвиждат се и промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които уреждат правото на обезщетение по време на потребление на отпуска, с размер 90% от осигурителния приход за последните 2 години от обезпечаването на осиновителя. Когато осиновителят не употребява този отпуск, той ще може да получава 50 % от компенсацията.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР