От 1 юли токът поскъпва средно с 2.9%, а парното

...
От 1 юли токът поскъпва средно с 2.9%, а парното
Коментари Харесай

От 1 юли токът поскъпна средно с 2.90%, парното - с 3.53%

От 1 юли токът нараства приблизително с 2.9%, а парното - с 3.53 на 100. Това реши Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) на закрито съвещание в понеделник. Разпределението на нарастването обаче не е отмерено. Цената за потребителите на ЧЕЗ да вземем за пример нараства с 2.90%, за клиентите на ЕВН - с 2.97 %, а за тези на " Енерго -Про " - с 2.80%. Повишението е по-малко спрямо плануваното от специалистите на КЕВР в работния отчет, а самият ръководител на комисията Иван Иванов неколкократно съобщи, че цените ще порастват с % на инфлацията, или с към 3.6%.

Също с вчерашна дата нарастна и парното - приблизително с 3.53%. И тук покачването е по-малко от плануваното към от 4.5 на 100. За клиентите на " Топлофикация София "  цената нараства с 3.06%, за потребителите в Пловдив - със 7.40%, в Плевен - с 6.03%, в Бургас - със 7.36%, във Варна - с 1.90%, във Велико Търново - с 6.62%.

След направените преизчисления КЕВР понижи доста в началото плануваното нарастване за потребителите на " Топлофикация Разград ". Вместо поисканите 17.53% скокът в цената е 8.59%.  " Бяха тествани и поправени към понижение разноските в топлопреносната мрежа на " Топлофикация Разград ", разяснява Иван Иванов. Точно това довело и до преизчисление на цената. Съществена е редукцията в цените за " Топлофикация Враца ". Вместо планувано нарастване от 7.52% одобрената цена нараства с 3.84%. За клиентите на " Топлофикация Габрово " нарастването е понижено от 12.53% на 9.93%, посочи шефът на КЕВР.

Част от корекциите бяха обяснени и с понижението на цената на природния газ с 0.6 на 100 от 1 юли. Цялостното повишаване обаче отразява неотчетените в цената на парното увеличения на газа в предходните две тримесечия.

През последните две тримесечия имаше нараствания на цената на природния газ, съответно с 3.51% от януари и с 0.83% от април, само че регулаторът не ги отрази в цените на топлинната сила през зимата, с цел да не затрудни финансово клиентите, акцентираха от КЕВР. Сега обаче това е невероятно и КЕВР би трябвало да регистрира промените в цената на природния газ, с цел да бъдат покрити действително направените от топлофикационните сдружения разноски и те да не работят на загуба. 

 

МОТИВИ

" Цените се основават на ясна икономическа логичност. В своите решения енергийният регулатор се управлява от четири съществени правилото - прозрачност, резистентност на решенията, правомерност и правдивост ", съобщи Иванов. И посочи, че това е последното решение за цените на тока при този състав на регулатора.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР