От 1 юли тази година цените на тока за бита

...
От 1 юли тази година цените на тока за бита
Коментари Харесай

От 1 юли цените на тока ще се определят от Министерски съвет

От 1 юли тази година цените на тока за бита да се дефинират от Министерския съвет, а не от Комисията за енергийно и водно контролиране, както беше до момента. Това планува нова разпоредба, заяви БНР.

Тя се вкарва по отношение на бъдещата либерализация на пазара на тока за бита отчасти от това лято и цялостно от 2026 година, както и приемането на смяната в Закона за енергетиката.

Предстои да се обяснява по какъв начин и на каква база ще се дефинират тези цени.

В същото време три електроснабдителни сдружения - " Електрохолд ", EVN и " Енерго про ", ще би трябвало да купуват тока за потребителите си от борсата, където цените много варират. Затова е очакван механизъм за отплата . Ако цената на свободния пазар е по-висока от избраната за базова от Министерския съвет, разликата в сметката за ток до тези базови стойности ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система. В противоположния случай, в случай че токът на борсата е по-евтин, трите енергийни дружества ще внасят разликата под базовата цена в същия този фонд. От Комисията за енергийно и водно считат, че по този метод ще се избегнат обществени разтърсвания, като се обезпечи по-плавен преход от контролирани към пазарни цени на тока. Още повече че избраната базисна цена ще важи за всички битови консуматори, а освен за енергийно или обществено бедните.

Засега този механизъм е заложен единствено за преходния интервал от година и половина, като този период може да бъде продължен с смяна в закона.

От регулатора напомнят, че с изключение на цената на силата, крайната цена на тока включва и цени за транспорт и систематизиране. На този стадий потребителите не би трябвало да трансформират нищо, а новият метод за установяване на цените ще бъде посочен във фактурите след 1 юли, които ще им изготвят, както и до момента, електроразпределителните сдружения.
 Синдикат предизвестява за обществено напрежение при отвързани цени на тока за бита
Синдикат предизвестява за обществено напрежение при отвързани цени на тока за бита

Искат обособен Закон за пазара на дребно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР