От 1 юли тази година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва

...
От 1 юли тази година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва
Коментари Харесай

Касата вече ще плаща помощни средства за хора с увреждания

От 1 юли тази година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) стартира да дава отговор за разпределяне, отчитане, надзор, възнаграждение и ремонт на помощни средства за хора с увреждания. Това сподели шефът на НЗОК Петко Салчев по време на чуването му в Народното събрание, предава Българска телеграфна агенция.
 
Средствата за заплащането на помощните средства ще се обезпечават посредством трансфер от Министерството на здравеопазването.

Петко Салчев сподели, че прехвърлянето на помощните средства от Агенцията за обществено подкрепяне към НЗОК и подготовката на Механизма за възнаграждение на помощните средства от здравния фонд е развой, почнал преди 12 години. Според общественото министерство помощните средства съставляват медицински произведения и назначената с тях терапия е тип здравна активност, която би трябвало да се заплаща от здравната система.
 
Салчев напомни, че Здравната каса стартира процедура по договаряне на цената на помощните средства. Възложена е поръчка и сега „ Информационно обслужване “ АД работи по нея за основаване на софтуер за електронно определяне, разпределяне, възнаграждение и ремонт на помощните средства.

Касата ще покрива още проучвания за деца и възрастни

Предстои тестване от 1 май на програмния артикул, като се чака през целия юни да се извърши тестване и с търговците на помощни средства, а от 1 юли да се вкара в употреба.
 
 istock istock
Планира се процедурата по договаряне на стойностите на помощните средства да завърши в средата на май и до края на юни да приключат всички периоди, с цел да може от 1 юли НЗОК да управлява този развой.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР