От 1 юли превозвачите ще плащат тол такси и по

...
От 1 юли превозвачите ще плащат тол такси и по
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: По-високи тол такси за второкласните пътища

От 1 юли превозвачите ще заплащат тол такси и по второкласните пътища. Тежестта ще се поеме от тежкотоварния трафик и 1/3 от винетките. Това разгласи вицепремиерът и районен министър Гроздан Караджов на брифинг в Министерство на регионалното развитие, отдаден на публичното разискване на препоръчаните промени в Закона за пътищата и тол системата.

" Нулата мъчно може да бъде умножена с което и да е число. Слагането на нулева ставка за цялата второкласна мрежа прави невероятно да се каже какъв брой пъти се покачва цената на тол таксата за второкласните пътища. Нулевата ставка не ми дава опция да изчисля, само че идващият министър може и да ви каже ", акцентира той.

Караджов изясни, че ще има нови цени за тол таксите в България за второкласните пътища. Ще се направи актуализация и на цените за автомагистралите и за първокласните пътища. Досега тол таксата за тежкотоварни коли била 0 лева и това пораждало известни несъответствия по отношение на това кой носи тежестта от потребността да се оправят пътищата, уточни министърът.

По думите му досега от винетки се събират 2/3 от сумите и 1/3 - от тол такса на тежкотоварните коли. Във всички останали европейски страни наклонността е противоположната - повече се събират от тол таксите и по-малко от винетките, разясни районният министър.

Всички цени са изчислени въз основа на Европейската инструкция и Световната банка. Караджов ще се оправи с воля като добър собственик за републиканската пътна мрежа.

За цената на винетката ще се предложи най-малко 10% понижение от идната година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР