От 1 юли пенсиите за стаж и възраст се осъвременяват

...
От 1 юли пенсиите за стаж и възраст се осъвременяват
Коментари Харесай

От 1 юли 180 лева минималната пенсия

От 1 юли пенсиите за стаж и възраст се осъвременяват с 2.4 %, като се изключи минималната пенсия, която се подвига с 11.5 % и става 180 лв.. По данни на Национален осигурителен институт към 668 хиляди пенсионери ще получават минималната пенсия от началото на юли, а от 1-ви октомври техният брой ще нарасне до 800 хиляди души, след второто нарастване на минималната пенсия до 200 лв.. От през днешния ден обществената пенсия за напреднала възраст става 121 лв..
 
Парламентът одобри на второ четене 200 лв. да е минималната пенсия от 1 октомври

Освен пенсиите за стаж и възраст, от 1 юли се усилват и другите типове пенсии, свързани с трудова активност - пенсиите за неработоспособност заради общо заболяване, заради трудова акцидент и наследствените пенсии. Минималните им размери се покачват изпреварващо, по прилика на по-високото повдигане на минималната пенсия. Така минималната пенсия за неработоспособност заради общо заболяване при понижена продуктивност над 90 % става 207 лв., от 71 до 90 % размерът й става 189 лв., а за неработоспособност сред 50 и 70 % става 153 лв.. 
 
Социалната пенсия за напреднала възраст се усилва с 2,84 лв. от 1 юли

При трудова акцидент или професионална болест минималните размери също са обвързани с % изгубена продуктивност. За най-високия % минималната пенсия става 225 лв., а за най-ниския % - 180 лв.. Колкото до наследствените пенсии, те се дефинират като % от персоналната пенсия на умрелия човек и този % зависи от броя на наследниците. Минималният размер за всеки от наследниците, считано от през днешния ден, е 135 лв..
 
Новият размер на обществената пенсия за напреднала възраст, който от през днешния ден е 121 лв., ще усили размерите на пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената инвалидна пенсия и персоналната пенсия.  По тематиката На първо четене: Парламентът одобри нарастване на минималната пенсия Всички пенсии ще бъдат индексирани през 2018 г, съобщи вицепремиерът Симеонов
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР