От 1 юли пенсиите се очаква пенсиите да се осъвременят

...
От 1 юли пенсиите се очаква пенсиите да се осъвременят
Коментари Харесай

От 1 юли пенсиите ще се осъвременят по швейцарското правило

От 1 юли пенсиите се чака пенсиите да се осъвременят швейцарско предписание, както е по Кодекса за обществено обезпечаване, сподели кореспонденти Народното събрание общественият министър Георги Гьоков. И изясни, че технологията на правилото е осъвременяването да е " с 50 на 100 от повишаването на инфлацията през миналата година плюс 50 на 100 от повишаването на средноосигурителния приход ", което, по груби калкулации, е покачване от 6,1 на 100. Но това е единствено при изискване, че няма друго решение за пенсионната система. В коалиционното съглашение е записано, че за шест месеца би трябвало да се направи разбор на системата, да се видят предложенията за увеличение на пенсиите, отвън годишното им осъвременяване. А правителството мисли по какъв начин да няма понижаване на пенсиите, когато отпадне коронавирус добавката, акцентира Гьоков.

Има обществена помощ, ориентирана и към пенсионерите, която да дава опция техните приходи да се допълват до прага на бедността, тъй че да няма нито един пенсионер под него, сподели още министърът.

До юни ще бъде изплащана добавката от по 60 лева месечно, каквото е решението на на Народното събрание. Гьоков не се ангажира да кажа дали добавката отпадне по-късно, тъй като всичко зависи от развиването на обстановката с пандемията. " 750 млн. лева са заделени за отплата на пенсиите за шест месеца по 60 лева В тези пари влиза и опцията да се добави до декемврийската пенсия, тъй че януарската да не е по-малка от декемврийската ", сподели той.

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР