Oт 1 юли осиновителите на дете до 5-годишна възраст да

...
Oт 1 юли осиновителите на дете до 5-годишна възраст да
Коментари Харесай

Най-сетне: От 1 юли осиновителите – с 365 дни отпуск

Oт 1 юли осиновителите на дете до 5-годишна възраст да имат право на 365 дни отпуск, който ще може да се употребява от деня на предаването на детето за осиновяване, само че не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст.
Това плануват признатите от Народното събрание на първо четене промени в Кодекса на труда, импортирани от държавното управление.
Целта на законовите ремонти е да се подсигуряват равни права на осиновителите, да се обезпечи нужната родителска грижа и фамилна среда за развъждане на децата и да се увеличи мотивацията за осиновяване.
Обезщетението за майчинството ще е 90% от заплатата на осиновителя, считано две години обратно.
Когато осиновителката на дете до 5-годишна възраст или осиновителят, който самичък е осиновил дете, не употребява отпуск за осиновяване, ще се изплаща парично обезщетение в размер на 50 на 100 от компенсацията, на което са имали право.
Ако след приключване на отпуска в размер на 365 дни детето не е навършило 2-годишна възраст, осиновителката има право на спомагателен отпуск при развъждане на дете до 2-годишна възраст, каквото право на отпуск има и рождената майка на детето.
По време на този отпуск ще се изплаща обезщетение в размер, избран със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за съответната година. Когато спомагателният отпуск не се употребява, осиновителката ще има право на обезщетение в размер 50 на 100 от компенсацията, което се изплаща, в случай че се употребява отпускът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР