От 1 юли онлайн търговците ще могат да използват електронна

...
От 1 юли онлайн търговците ще могат да използват електронна
Коментари Харесай

От 1 юли влизат в сила нови правила за ДДС

От 1 юли онлайн търговците ще могат да употребяват електронна система за обслужване на едно гише - one-stop shop (OSS), припомнят от Национална агенция за приходите. Чрез нея пpeдпpиятиятa, извъpшвaщи онлайн пpoдaжби могат дa ce peгиcтpиpaт за задачите на Данък добавена стойност по електронен път в една страна членка за всички осъществявани от тях вътреобщностни отдалечени продажби на артикули и доставки на услуги към крайни клиенти с място на осъществяване в друга страна членка. За новите специфични режими онлайн търговците, открити на територията на страната, могат да се записват през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите посредством дипломиран електронен автограф.
От Национална агенция за приходите обръщат внимание, че в случаите, при които компания, която не е открита по седалище и адрес на ръководство на територията на страната и е записана по ЗДДС за задачите на отдалечените продажба на артикули и е избрала да се записва за „ режим в Съюза “ в страната членка, в която е открита, и е подала в тази страна членка до 30 юни 2021 година заявление за регистрация, следва да уведоми за този избор по електронен път способената конструкция на Национална агенция за приходите. Срокът за това е 30 юни 2021 година, в това число.
В случаите, в които компанията е уведомила по електронен път способената конструкция на Национална агенция за приходите за регистрацията си за „ режим в Съюза “ в страната членка, в която е открита, и желае да приключи регистрацията си по член 98 или 100, алинея 3 от ЗДДС, не е належащо да подава и заявление за преустановяване на регистрацията, допълват от Национална агенция за приходите. В този случай, в 7-дневен период от постъпване на уведомлението по електронен път, Агенцията прави инспекция на основанието за дерегистрация. В случаите, когато е налице съображение за дерегистрация, то тя се смята от 30 юни 2021 година От Национална агенция за приходите припомнят, че когато бъде прекъсната регистрация по ЗДДС, дружно със справка-декларацията за последния данъчен интервал компанията би трябвало да подаде и протокол-опис за начисляване на налог по член 111 от ЗДДС по пример.
Повече за новите правила за Данък добавена стойност в електронната търговия след 1 юли 2021 година може да намерите в обяснителни бележки, които имат за цел да обезпечат по-добро схващане на някои елементи от законодателството на Европейски Съюз в региона на Данък добавена стойност. Разяснения за новите правила за Данък добавена стойност може да намерите и във видеото в канала на Национална агенция за приходите в YouTube.
Допълнителна информация е налична и в рубриката „ Данък добавена стойност при електронна търговия в Европейски Съюз “ в уеб страницата на Агенцията, както и на телефона на Информационния център на Национална агенция за приходите 0700 18 700, на цена съгласно цените на съответния оператор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР