От 1 юли няма да бъде намалена пенсията за нито

...
От 1 юли няма да бъде намалена пенсията за нито
Коментари Харесай

Социалният министър готви извънредна инфлационна индексация на пенсиите

От 1 юли няма да бъде понижена пенсията за нито един пенсионер. Трябва да има осъвременяване на пенсиите с 6.1% по швейцарското предписание, само че то не покрива коронавирус добавките. Това съобщи общественият министър Георги Гьоков пред Българска национална телевизия.

Той разясни, че коронавирус добавката също не престават да я получават пенсионерите до месец юни. Близо милиард и половина са изхарчени за коронавирус добавката, а с тези пари можело да бъдат увеличени съответно пенсиите. Всяка поддръжка към пенсионерите не е за занемаряване и е добре пристигнала, добави Гьоков.

Социалният министър добави, че работна група прави механически калкулации и ще продължи разнообразни разновидности – от коронавирус добавката да бъде добавена като опция към пенсията като твърда сума, избрана като антиинфлационна добавка. За Гьоков този разновидността не е сполучлив, само че може да се направи такова преизчисляване на пенсиите със сбора от инфлацията и повишаване на средноосигурителния приход.  

Георги Гьоков означи, че най-после ще се произнесе комисията кой вид какъв брой коства. Според него би могло да бъде планувана изключителна инфлационна индексация, само че всичко зависи от решенията на Народното събрание. Гьоков подчертава, че в случай че се промени към подобен вид пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли и по-късно може би за последното тримесечие ще бъдат преизчислени пенсиите.

Той увери, че пенсионерите няма да бъдат сюрпризирани неприятно от 1 юли, а ще бъдат сюрпризирани прелестно. Малко над 1 млн. пенсионери получават минималната пенсия, само че всичко това е разследване от политически решения и ужасно, посочи общественият министър. 

Гьоков поддържа отпадането на тавана на пенсиите. Той се тормози, че каквото и да бъде направено до края на годината, все ще има недоволни пенсионери. Социалният министър ще упорства увеличение и на минималната работна заплата.  Георги Гьоков упорствал великденските бонуси да бъдат по-високи, само че на всичките пенсионери могат да бъдат платени по 70 лв. – толкоз разрешавал опциите на бюджета. За безусловно всички пенсионери ще бъдат великденските добавки, увери общественият министър.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР