От 1 юли 2025 г. е напълно реалистично България да

...
От 1 юли 2025 г. е напълно реалистично България да
Коментари Харесай

Асен Василев: От 1 юли 2025 г. е напълно реалистично България да влезе в еврозоната

От 1 юли 2025 година е изцяло реалистично България да влезе в еврозоната, съобщи в коридорите на Народното събрание националният представител от „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ Асен Василев. Той разяснява тематиката след чуването на служебният финансов министър Людмила Петкова пред народните представители през днешния ден. 
Стана ясно, че приходите вървят по проект. Приходната част се усилва с 14,4%, при 2,7% инфлация, т.е. съвсем пет пъти по-бързо порастват приходите от инфлацията. Това приказва за добра събираемост. Очаква се приходната част на бюджета да бъде изпълнена по този начин, както е заложена. Има един единствен риск и това е второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност, където проблемите остават такива, каквито ние ги оставихме. Те са свързани с това, че Народното събрание би трябвало да одобри четири законодателни акта, които блокират второто заплащане, сподели Василев. 
Стана ясно също, че в конвергентния отчет за приемането на България в еврозоната, който излезе през вчерашния ден, за първи път България не извършва единствено един аршин – този за ценова непоклатимост. Във всички предходни отчети имахме проблеми и със законодателството. Миналата година, в резултат на работата на Народното събрание, успяхме всички нужни закони да бъдат признати, добави още той. 
По думите му страната ни не извършва инфлационния аршин от 2018 година Според него се чака най-късно до края на годината България да го извърши, да изиска ексклузивен отчет и да има опция до 2025 година да влезе в еврозоната. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР