От 1 юли 2021 г. България поема ротационното председателство на

...
От 1 юли 2021 г. България поема ротационното председателство на
Коментари Харесай

България поема председателството на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа

От 1 юли 2021 година България поема ротационното председателство на Процеса на срещи на министрите на защитата от Югоизточна Европа (SEDM Process), оповестяват от министерството на защитата.

Във връзка с подготовката на страната ни за идните отговорности, представители на сегашния ръководител - Република Албания са на посещаване в София в интервала от 15 до 18 юни. Делегацията на албанската страна е водена от шефа на Секретариата на Процеса - Джерджи Методжа.

Процесът SEDM e иницииран през 1996 година като механизъм за повишение на районната сигурност и към този момент повече от двадесет и пет години действа като мярка за подсилване на доверието в Югоизточна Европа, както и за поддръжка на напъните на участващите страни за консолидиране в евроатлантическите структури. Българското председателство ще бъде ръководено от заместник-министър на защитата, отговарящ за интернационалното съдействие и отбранителната политика.

В рамките на полемиките в София ще се направи обзор на постигнатото по време на албанското председателство и ще се договорят изискванията за предаването му на българското Министерство на защитата.

Предвижда се диалозите да са фокусирани върху методите, които страната ни ще създаде, за задълбочаване на съдействието в областта на сигурността и защитата, повишение на успеваемостта на идните мероприятия в границите на самодейността, както и усложненията при провеждането на постоянните присъствени срещи, породени от развиването на Коронавирус пандемията.

Ще бъдат разисквани и организационни елементи, свързани с провеждането на церемонията по сдаване и приемане на председателството. Тя ще се състои на 27 август 2021 година в гр. Куманово, Република Северна Македония, където е ситуиран Щабът на Многонационалната бригада – Югоизточна Европа.

В срещите и диалозите с албанската делегация от българска страна вземат участие шефът на дирекция " Отбранителна политика и обмисляне " бригаден военачалник Радостин Илиев, Даниела Григорова - шеф на отдел " Двустранно и районно съдействие ", както и представители на Министерството на защитата, които през идните две години ще координират и провеждат дейностите и мероприятията в границите на многонационалната районна самодейност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР