От 1 януари минималното заплащане на час става три лева

...
От 1 януари минималното заплащане на час става три лева
Коментари Харесай

Проект на МС предвижда минималната работна заплата да стане 560 лева от 1 януари

От 1 януари минималното възнаграждение на час става три лв. и 37 стотинки, а минималната месечна работна заплата за страната се покачва от сегашните 510 на 560 лв., това планува план на разпореждане на Министерския съвет, оповестен в Портала за публични съвещания. Срокът за мнения и оферти е 30 ноември.

През 2019 година минималната заплата ще се увеличи с 9,8% спрямо 2018 година. Според отчета на обществения министър Бисер Петков към проектопостановлението покачването ще подтиква интензивността на пазара на работната мощ, което ще докара до повишаване на приходите на най-нискодоходните групи и ще увеличи покупателната дарба и виталното ниво, осведоми БНР.

Размерът на минималната заплата от 560 лв. от следващата година е съгласуван с обновената средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2019-2021 година.

През 2019 година се планува растеж на Брутния вътрешен артикул (БВП) от 3.7 на 100, упованията са за опазване на положителния бизнес климат, растежът на вложенията и нарастване на заетостта.

Стабилните макроикономически индикатори и търсенето на висококвалифицирана работна ръка са причина за нарастване на всички приходи. Очакванията са да се резервира позитивната наклонност за опазване на междинната работна заплата от последните години, се споделя още в отчета на министър Петков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР