От 1 януари идната година минималната заплата за страната ще

...
От 1 януари идната година минималната заплата за страната ще
Коментари Харесай

Икономист: Минималната заплата у нас е 60% от тази в Чехия, Словакия, Румъния

От 1 януари идната година минималната заплата за страната ще бъде 1077 лв. вместо досегашните 933 лв., което е растеж от 15%.

Това планува план на държавно разпореждане, оповестен за публично разискване. Темата разясниха икономистите проф. Гарабед Минасян и Любомир Каримански пред NOVA NEWS.

Минасян сподели, че минималната заплата в България е 60% от междинната минимална заплата тази в страни като Чехия, Словакия, Румъния, Литва, Латвия и Естония.

Вдигат със 144 лева минималната заплата от 1 януари
 
Каримански уточни, че когато приказваме за минимална и междинна работна заплата не може да изолираме растежа на стопанската система. Той уточни, че е притеснително този растеж да се дължи на потреблението, а не на производството.

„ Отново сме на опашката по растеж на произвеждане като принос в стопанската система “, уточни още икономистът.

 istock istock

„ Трябва да се стремим МРЗ да бъде изкарана в действителност, а не да бъде гласувана политически и популистки “, сподели още Каримански. Той сподели, че когато се трансформират хонорари в който и да е бранш, те би трябвало да са съобразени с МФ и комисията по бюджет и финанси. По негови думи противоположното е неприемливо.

Минасян уточни, че вложенията в стопанската система би трябвало да бъдат високи, а това не се случва. Той изясни, че растежът за разноските за труд надвишават темповете на приръст на продуктивност на труда с 26%. Нормативът, който Европейски Съюз дава за страни, които не са членки на еврозоната е 12%, сподели още икономистът.

Целия диалог гледайте във видеото.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР