От 1 януари догодина отпада изискването в ТЕЛК комисиите да

...
От 1 януари догодина отпада изискването в ТЕЛК комисиите да
Коментари Харесай

Експерт от МЗ: От години ТЕЛК-овете работят по начина, по който сега регламентираме

От 1 януари следващата година отпада условието в ТЕЛК комисиите да работят лекари от разнообразни специалности съгласно профила на пациента.

"Изискването за стеснен експерт в състава на ТЕЛК е от август предходната година и преди този момент не е имало такова условие. Тоест доста години наред ТЕЛК-овете са работили по метода, по който в този момент регламентираме от януари 2020 година В този смисъл не е нещо ново”, разяснява пред БТВ доктор Цветолюба Генкова, шеф отдел в дирекция "Медицински действия " в Министерството на здравеопазването.

Тя даде образец със случая на 16-годишния Николай от Велинград, който е с аутизъм и на който бе отхвърлен персонален помощник. От ТЕЛК комисията в Пазарджик са изпратили до фамилията мнение, в което се споделя, че е отказана непозната помощ, тъй като момчето е навършило 16 години. Същевременно е упоменато, че точно заради навършване на тази възраст, Николай може да бъде прегледан от психиатър.

„ Ако той е на 13 година, а не на 16, неналичието на задоволително детски психиатри в страната се явява значителен проблем да обезпечи ТЕЛК комисията в Пазарджик тъкмо подобен експерт. В страната те са не повече от 10”, разясни доктор Генкова. „ В правилника са предложени някои съществени специалности, които ТЕЛК комисиите като консултанти би трябвало да обезпечат. Консултативното мнение на психиатър е съчетано с това да бъдат гледани избран брой случаи, които са тъкмо в неговия кръг на подготвеност в избран ден”, изясни още доктор Цветолюба Генкова.

По думите ѝ толкоз фрапантни проблеми в ТЕЛК всекидневно не се следят, само че съществуват единични случаи, какъвто съгласно нея е този на Николай. „ В този случай се загатна, че липсва мнение на психиатър, което не е опрощение за ТЕЛК, защото правилникът добре регламентира опцията да се употребяват консултативни отзиви на такива експерти, които са по-малко на брой в страната и няма опция да се обезпечат във всеки ТЕЛК”, изясни доктор Цветолюба Генкова.

„ Има боязън измежду лекарите в ТЕЛК от по този начин наречените ревизионни актове, които при едно погрешно слагане на оценката, по-късно се постанова персонално те да връщат немалки суми. Това повлиява на решението към понижаване, въпреки и с малко”, разясни тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР