От 1 януари 2024 година водата в Берковица е с

...
От 1 януари 2024 година водата в Берковица е с
Коментари Харесай

Цената на водата в Берковица скочи

От 1 януари 2024 година водата в Берковица е с нова цена. Това става с решение на Общински съвет - Берковица от 09.11.2022 година, след разглеждане и утвърждение на оферти " Бизнес проект за развиване на активността на ВиК- Берковица, като ВиК оператор за интервала 2022 година - 2026 година " Решението е одобрено от КЕВР на 22.12.2023 година и влиза в действие от 01.01.2024 година. 
Досега водата, заплащана от жителите на общината, бе приблизително 1.07 лева на кубик – една от най-ниските в страната. Новите цени на ВиК услуги, предоставяни от " ВиК - Берковица " ЕООД, гр. Берковица, които влязоха в действие от началото на новата година, са както следва:
- снабдяване вода на потребителите - 1,620 лв/ м3
- отклоняване на отпадъчни води - 0,278 лв/м3
Утвърдените цени са без включен Данък добавена стойност.
Смята се, че това ще оздрави положението на сдружението и ще даде опция за вложения и по-добро обслужване на популацията. Предложението за повдигане на цената е още от 2017 година В продължение на две години КЕВР не взима решение, а в следствие отхвърля да го утвърди заради неизпълнена капиталова стратегия на ВиК-Берковица. Един от факторите за изменение цената на водата е инфлацията. Ценообразуващ детайл е и годишното 15% нарастване на заплатите в бранша според подписаното национално съглашение в сектора.
По въпроса за влизане във ВиК асоциацията на региона, няма смяна на позицията на Берковица - управата и популацията не желаят да стават част от нея.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР