От 1 януари 2024 г. влизат в сила промени в

...
От 1 януари 2024 г. влизат в сила промени в
Коментари Харесай

Предлагат промени в дохода, върху който се дължат осигуровки

От 1 януари 2024 година влизат в действие промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, според която ще се издават ваучери за храна с изключение на на книжен, и на електронен притежател.

В тази връзка се оферират промени в Наредбата за детайлите на възнаграждението и за приходите, върху които се вършат осигурителни вноски, качени за публично разискване.  Те предвиждат  осигурителни вноски да не се пресмятат и внасят върху средствата, предоставени под формата на ваучери за храна както на книжен, по този начин и на електронен притежател.

Друга смяна планува са се реализира равнопоставеност сред чиновниците в ДАР и в останалите специфични ведомства във връзка с осигурителната тежест при приемане на заплащане от краткотрайно отхвърлен от служба чиновник. Наредбата планува, че когато дисциплинарното произвеждане бъде прекъснато или когато на служителя не бъде наложено наказване „ уволняване “, той се възвръща на заеманата служба и му се изплаща възнаграждението за времето на премахване.

Как ще улесни потребителите дигитализацията на ваучерите за храна

В закона е основана нова алинея, според която при анулация на акта, с който е лишен или отхвърлен достъп до класифицирана информация,  служителят, който е краткотрайно отхвърлен от служба, се възвръща и му се заплаща възнаграждението за интервала на отстраняването.

 

 istock
istock

 

Върху това заплащане не следва да се начисляват и внасят осигурителни вноски,  така както това е планувано във връзка с аналогични хипотези в Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, ЗМВР, Закона за Държавна организация „ Национална сигурност “ и Закона за Националната работа за защита.

Поради това се предлага и смяна в наредбата, на съображение на която не се пресмятат и внасят осигурителни вноски върху тези хонорари.

Предлага се измененията да влязат в действие от 1 януари 2024 година

pariteni.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР