От 1 януари 2024 г. Сърбия ще позволи на автомобили

...
От 1 януари 2024 г. Сърбия ще позволи на автомобили
Коментари Харесай

От 1 януари Сърбия разрешава автомобили с косовска регистрация да влизат в страната

От 1 януари 2024 година Сърбия ще разреши на коли с косовски регистрационни номера да влизат в страната, разгласи Белград. Решението отваря път към решение на дълготраен двустранен спор. Сърбия не признава независимостта на някогашната си провинция.

Мотивите на Белград са предпочитание да " улесни свободното придвижване на всички коли ", идващи от Косово. Досега влизането в Сърбия от Косово или в Косово от Сърбия беше допустимо единствено след залепване на стикери върху националните знаци, изобразени върху регистрационните номера. Белград акцентира, че смяната в името на свободното придвижване на хора не може да се преглежда като признание на независимостта на Косово.

Сърбия се съгласи да признае косовските номера на взаимен принцип след съглашение от 2011 година, реализирано с посредничеството на Европейския съюз. Споразумението обаче в никакъв случай не беше прилагано изцяло.

Миналата година Прищина реши да глоби водачи, които не са заменили сръбските номера с косовски. В отговор сръбското малцинство в Косово напусна локалната администрация в северната част на страната и издигна пътни барикади. Стигна се до конфликти с косовската полиция. Впоследствие 99 % от косовските сърби непринудено са сменили номерата си с издадени от Прищина от практични съображения за ежедневния живот, регистрира Белград.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР