От 1 януари 2024 г. поскъпват пластмасовите чаши и кутии

...
От 1 януари 2024 г. поскъпват пластмасовите чаши и кутии
Коментари Харесай

От януари поскъпват чаши и кутии за храна от пластмаса 


От 1 януари 2024 година нарастват пластмасовите чаши и кутии за храна, оповестява 24 часа.

Според разпоредба на екоминистерството производителите и търговците могат да ги оферират на потребителите, само че против в допълнение заплащане. Така от началото на новата година за чаша ще се дават в допълнение 10 ст., а за кутия - 25 стотинки. В момента за тях се заплащат надлежно 5 и 20 ст.

С наредбата бе неразрешено стартирането на пазара на пластмасови клечки за уши, чинийки, принадлежности за хранене, бъркалки за кафе, сламки, кутии за храна и чаши от стиропор, дръжки за балони и всички артикули от оксоразградима пластмаса. В същата разпоредба е посочено каква продуктова такса се заплаща съгласно типа на опаковката. Например за пластмаса тя е 2, 33 лева за кг, за хартиени и картонени пада доста - 0, 67 лева, за стоките в стъкло е 0, 20 лева

От екоминистерството прецизират и че следва смяна в наредбата - ще се вкара и продуктова такса за всеки обособен тип тютюнево произведение с филтър, съдържащ пластмаса, и филтри, съдържащи пластмаса, които се продават независимо и са предопределени за приложимост с тютюневи произведения.

Освен това се не разрешават и найлоновите торбички за извършване на покупки с дебелина до 25 микрона. Досега и за тях трябваше да се заплаща такса.

Забранените артикули, които са пуснати на пазара преди влизане в действие на наредбата, могат да бъдат продавани до привършване на количествата.

Търговците са длъжни да оферират други възможности на продуктите от пластмаса - такива за многократна приложимост или направени от различен материал. А в магазините би трябвало да бъдат сложени табели за нуждата от намаляването на пластмасови артикули, както и за различните благоприятни условия.

Проучването на БСК обаче демонстрира, че до този миг малко на брой производители и търговци карат клиентите да заплащат за пластмасовите чаши и кутии.

Едва 3% от интервюираните компании декларирали, че желаят от клиентите такса. Изобщо не била употребена опцията за подмяна с други възможности или за съдове на клиентите. Опаковките за многократна приложимост създавали провокации, тъй като контейнерите, които клиентите носят, можело да не дават отговор на стандартите и условията на фирмите. Оказва се още, че единствено 30% от фирмите осведомят потребителите за други възможности за неведнъж или наново потребление и разновидности за ръководство на отпадъците.

Според наредбата редица артикули би трябвало да имат забележима, ясно четлива и незаличима маркировка за въздействието, което имат върху околната среда. Това са санитарни произведения, мокри кърпички, тютюневи произведения, чаши за питиета. Оказва се обаче, че вносителите на тютюневи произведения ползват условията за маркировка, до момента в който за останалите произведения към момента няма такива.

От следващата година капачките на пластмасови съдове за питиета би трябвало да бъдат прикрепени към тях и да не се отделят след отварянето им. Това към този момент е направено от редица производители на питиета. Задължително става и потреблението на рециклиран материал в пластмасовите бутилки за питиета, чийто дял през 2030 година би трябвало да е приблизително 30% от тежестта на всички пуснати на пазара бутилки. Освен това се вкарва разширена отговорност на производителите. Те ще би трябвало да заплащат за разноските за разчистване на замърсяването в следствие от еднократни пластмасови артикули.

Минималната цел е събиране на най-малко 5% от отпадъците през 2024 година, а през 2031 - 40%. Производителите ще би трябвало да финансират и системи за разделно събиране на отпадъците от опаковки, които да бъдат сложени тук-там за публично прилагане като алеи, паркове и площадки, както и на мястото на продажба. През 2029 година разделното събиране на пластмасови бутилки би трябвало да доближи 90%. Концесионерите и наемателите на плажове също ще би трябвало да обезпечават разделно събиране.

Проучването на БСК посочило, че съвсем всички страни в Европейски Съюз ползват пазарни ограничавания. Франция и Гърция са забранили еднократни пластмасови опаковки за питиета и храни, а Испания е забранила микрозърната, съзнателно добавени в продуктите. В Белгия има възбрана за всички пластмасови чаши, а в Швеция, за чаши, пластмасови капаци и контейнери за питиета, съдържащи над 15% пластмаса. В Румъния обаче има изключения за пръчици и бъркалки за питиета, а в Италия се употребява биоразградима и компостируема пластмаса.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР