От 1 януари 2021 г. закупуването на билети за градския

...
От 1 януари 2021 г. закупуването на билети за градския
Коментари Харесай

Без кондуктори в автобусите на Варна от утре, купуваме билети само от машините

 От 1 януари 2021 година закупуването на билети за градския превоз на Варна ще се реализира единствено от машините в транспортните средства и по спирките. Кондуктори в рейсовете и тролейбусите няма да има, напомня Varna24.bg .

Както медията ни заяви, след решение на локалния парламент от 16 декември тази година, следва да бъдат въведени и нови билети за градския превоз.

Това става допустимо с новата Наредба за реда и изискванията за пътешестване в публичния превоз на община Варна, която беше призната на съвещанието. 

Tаксуването ще се реализира съгласно времетраенето на пътуването, а не съгласно изминатото разстояние. Затова се вкарват времеви билети на цени от 1,50 и 1,80 лева Пътниците ще могат да ги употребяват в рамките надлежно на 90 и 120 минути с безграничен брой пр eкачвания по всички линии.

Друга оригиналност е целодневният билет. Срещу сумата от 4 лева жителите и гостите на града могат да се возят в градския превоз в границите на 24 часа.

Билетът от 1 лева се резервира и с него хората ще могат да пътуват в границите на един час. Същите засега  остават и цените на абонаментните карти.

В резултат на въведената автоматизирана система билетите и картите ще се два типа – на книжен притежател и електронни. Те ще могат да се купят от машините за продажба на билети в транспортното средство и по спирките, както и от пунктовете за продажба и зареждане на карти и от разпространители по контракт с Община Варна.

Ползващите електронна предплатена карта ще имат 1 пътешестване бонус при заредени в картата 10 лева, т.е. 11 часа времепътуване. Картата ще може да се зарежда с друга сума, само че на всеки 10 лева ще се получава 1 в допълнение пътешестване в границите на 1 час. Това значи, че при заредени 20 лева бонусът ще е 2 пътувания, при 30 лева – 3 пътувания и така нататък

Превозните документи ще се употребяват за всички линии от публичния превоз на територията на общината, както и в крайградските автобусни линии от транспортната скица - до с. Тополи, с. Константиново, с. Казашко, с. Звездица, с. Каменар, както и курортен комплекс " Златни пясъци ", околност Корабостроител /Крушките/, околност " Аладжа манастир “ и междуобщинската автобусна линия № 409.

В случаите на неработеща машина за продажба на билети в автобуса/пролейбуса водачът ще издава така наречен ексклузивен билет за пътешестване (системен бон). На документа ще има посочено времетраене, през което ще са позволени неограничени прекачвания на други транспортни средства.

В новата разпоредба са регламентирани и изискванията за пътешестване в градския превоз.  Всеки пасажер има право да транспортира гратис до 2 броя ръчен багаж, в това число музикални принадлежности, като сборът на трите измерения за всеки от тях не би трябвало да надвишава 140 см. Багаж с по-големи размери или над допустимия брой се таксува като свръхбагаж поотделно с билет.

Проверката за редовността на пасажерите ще се прави от чиновници на Оперативна програма " ТАСРУД “ към Община Варна на служба " Контрольори по редовността на пасажерите ". Те ще се легитимират със служебна карта със фотография. Проверката ще се прави с контролно устройство, което ще регистрира периода на годност на транспортния документи.

Контрольорът има право да издава билет за неточен пасажер на стойност 30,00 лева. В случай, че пасажерът откаже да закупи този билет, той ще бъде длъжен да слезе на идната спирка и да му бъде формиран акт за определяне на административно нарушаване. Глобата по акта ще е 50,00 лева

За всички категории пасажери, които имат право на  карти на преференциални цени от “Градски превоз " ЕАД, изискванията за закупуването и използването на картите не се трансформират.

Учащите, пенсионерите, хората с трайни увреждания и техните придружители ще продължат да получават и употребяват картите си по досегашния ред. Същите ще продължат да се издават от “Градски превоз " ЕАД – Варна, както и  свободните абонаментни карти за жителите, които желаят да употребяват услугата.

Общинският съвет – Варна, в качеството си на едноличен притежател на капитала на " Градски превоз “, даде единодушието си сдружението да тегли банков заем в размер на 10 млн. лева Предвижда се с част от средствата общинското сдружение да изплати отговорностите си към Националната организация за приходите, с цел да може да кандидатства по препоръчаните от страната ограничения за поддръжка на стопанската система.

По време на съвещанието стана ясно още, че от администрацията на кмета Иван Портних е отправила искане за целево финансиране от държавния бюджет за " Градски превоз “. Варна е измежду общините, които са поискали помощ от страната, с цел да се обезпечи естествен транспорт на пасажери. Заради пандемията транспортните оператори натрупат съществени загуби и варненското сдружение не прави изключение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР