От 1 януари 2021 г. влизащите в експлоатация нови възобновяеми

...
От 1 януари 2021 г. влизащите в експлоатация нови възобновяеми
Коментари Харесай

Парламентът одобри отпадането на 5% такса за новите ВЕИ

От 1 януари 2021 година влизащите в употреба нови възобновими електроцентрали да не заплащат във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " 5% от приходите си, реши Народното събрание, който утвърди на първо четене в сряда поправките в Закона за енергетиката, импортирани от депутата от ГЕРБ Валентин Николов. Прието бе и предлагането на борсата за ток да бъдат извадени всички производители на електрическа енергия с конфигурирана мощ над 500 киловолта. В момента това е наложително за централите над 1МВ.

Целта на измененията е да се подтиква производството на зелена сила и да се продължи с либерализацията на пазара на ток, изясни Николов, който е ръководител на енергийната парламентарна комисия.

От гласувалите 101 депутати 83 бяха " за ", а 18 се въздържаха.

В текстовете има ремонти и по отношение на студения запас, който след редица кавги с даването му главно на централите на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмен Доган във Варна и тези на предприемача Христо Ковачки в Бобов дол, Русе и Димитровград. Така се стигна това лято до прекратяването на търговете за леден запас и даването му еднолично на държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ".

Заради рецензии от Европейска комисия обаче казусът се взема решение като на Електроенергийният систематичен оператор " се разрешава да купува леден запас посредством търгове по европейски правилник.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР