От 1 януари 2021 г. Великобритания няма да участва в

...
От 1 януари 2021 г. Великобритания няма да участва в
Коментари Харесай

Ново убежище за издирвани? Лондон няма да признава европейската заповед за арест

От 1 януари 2021 година Англия няма да взе участие в европейската скица за бързо изгонване на търсени нарушители, защото няма да признава европейската заповед за арест. Това е посочено в мандата за договаряния на държавното управление в Лондон с екипа на Европейски Съюз за това какъв вид връзки да се изградят, откакто изтече задължението на страната да ползва европейските правила.

Европейската заповед за арест бе въведена през 2004 година, с цел да замести комплицирания и нескончаем развой на предаване на търсени от национална прокуратура лица измежду страните членки. С нея настояването за арест на една страна е годно за всички останали, които би трябвало да задържат търсеното лице и да го предадат на прокуратурата ѝ.

Това не значи, че Лондон изцяло скъсва с тази процедура, а че държавното управление ще е свободно да контракти двустранни съглашения за бърза екстрадиция с всяка от 27-те страни от Европейски Съюз, се споделя в текста. " Вместо това съглашения ще обезпечават скоростно договаряне на екстрадиции въз основата на съглашението сред Норвегия и Исландия, влезнало в действие през 2019 година, само че с подобаващите спомагателни гаранции за физическите лица, разнообразни от тези по европейската заповед за арест. "

Екипът на Европейски Съюз към този момент предизвести британците, че по този начин няма да вземат участие в общоевропейската скица, а Англия заприказва за различни съглашения. Засега не е ясно дали Лондон ще подписа идентични сходни съглашения с всички от Европейски Съюз, или ще реши, че органите на реда в някои страни не заслужават такова доверие, че съвсем автоматизирано да се признават претекстовете в настояванията им за екстрадиция.

През годините британците са употребявали европейската заповед за арест хиляди пъти, в това число за връщане на мъж, търсен за опит за атентат в Лондон от 2005 година, който избяга в Италия.

Високопоставени чиновници в английската правораздавателна система предизвестиха премиера Борис Джонсън да не прави такава крачка. В момента европейската заповед се употребява от полицията, прокуратурата и националната организация за престъпна престъпност. От 2009-2010 до 2017-2018 година по този метод са били върнати от Англия към другите страни в Европейски Съюз 9853 европейски жители, с цел да бъдат изправени пред локалното правораздаване. Във Англия за същия интервал са върнати 1271 британци.

Европейската комисия твърди, че процедурите са били съкратени от 1 година до по-малко от 2 месеца.

Преди това изгонването на Рашид Рамда от Франция лиши на Англия 10 години. Той бе търсен за ролята си в атентатите в парижкото метро от 1995 година През 2005 година единствено за 56 дни бе върнат Хюсеин Осман от Италия поради присъединяване му в провалилия се атентат, плануван за 21 юли 2005 година

Преди да е ясно какво тъкмо ще контракти двустранно Лондон, към този момент има рецензии към държавното управление, че се отхвърля от достъп до доста значими бази данни на Европейски Съюз и води страната към съдействие в сигурността на по-ниско равнище. Кабинетът нееднократно съобщи, че ще завърши договарянията в края на годината, въпреки отраслови комисии в Народното събрание да бяха предизвестени, че за ново съглашение за сигурността (договаряне и ратифициране) ще са нужни до 18 месеца и много повече за двустранни съглашения за екстрадиция, които да заместят европейската заповед за арест.

Англия не се стреми и към участие в " Юроджъст " (Eurojust) - организацията, координираща следствията и дейностите на прокуратурите в Европейски Съюз, когато става дума за трансгранична престъпност, демонстрира мандатът за договаряния.

Не е зявено изрично, че новите връзки за обмяна на информация ще са същите като тези за Шенгенската осведомителна система (SIS II), която в действително време демонстрира появяването на дезертьор от правораздаването на някоя граница в страните от този съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за: След Брекзит (489)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР