От 1 януари 2021 г. минималната пенсия у нас става

...
От 1 януари 2021 г. минималната пенсия у нас става
Коментари Харесай

РЕШЕНО: По-висока минимална пенсия от догодина

„ От 1 януари 2021 година минималната пенсия у нас става 300 лева, а от 1 юли всички останали пенсии ще се покачат с 5%, по този начин както сме дали обещание. Това е още един изпълнен ангажимент от управническата ни стратегия “. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на днешното съвещание на държавното управление.

Той означи още, че за шести следващ месец през януари 2021 година всички български пенсионери ще получат спомагателните 50 лв.. „ За задачата всеки месец осигуряваме 106 милиона лв., с цел да може да подпомогнем 2 106 718 пенсионери или повече от една трета от популацията във времето на пандемията от COVID-19 “, уточни Борисов. Премиерът означи, че в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2021 година е признато тази поддръжка за пенсионери те да се изплаща и през февруари и март.

„ Грижим се и за нашите съграждани, които са най-уязвими и имат потребност от поддръжка, с цел да изкарат по-леко зимата. Затова вземаме решение за отпущането на спомагателни 12 млн. лева през 2021 година, с които ще се обезпечи топъл обяд на 50 000 души до края на април. Това е с 20 000 българи повече от тази година “, уточни още Борисов.

Кабинетът дефинира и разпоредбите за погашение на вторите пенсии. До края на юни бъдещите пенсионери би трябвало да решат дали да трансферират партидите си от частния фонд в Национален осигурителен институт.

„ Това е извънредно значимо за 17 000 дами, които следва да се пенсионират в този момент, през месец септември 2021 година и още към 200 000 души в идващите години ”, съобщи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

„ Има три типа пенсионни артикули - пожизнена пенсия за напреднала възраст, разсрочено заплащане на пенсиите по самостоятелна партида и еднократно погашение на пенсиите по самостоятелна партида “, сподели още тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР