От 1 януари 2019 г. заверка на документи с апостил“

...
От 1 януари 2019 г. заверка на документи с апостил“
Коментари Харесай

Областните администрации вече легализират някои документи както МВнР

От 1 януари 2019 година легализация на документи с „ апостил “ към този момент може да получите и от регионалните администрации в страната, а освен от Министерство на външните работи. От външното ведомство прецизират, че легализация могат да получат единствено документи, издавани от кметовете и общинските администрации.
От външно министерство уведомяват жителите, че считано от 01.01.2019 година удостоверяването с „ апостил” на документи, издавани от кметовете и общинските администрации ще се прави от регионалните администрации в Република България, вместо от Министерство на външните работи. Най-често се легализират общинските актове за раждане, за брак, за гибел или за наследници.

Апостил е особено уверение с щемпел и самостоятелен номер за легализация, или узаконяване на документ от страната, в която документът е публикуван. Притежаващите апостил документи се освобождават от всякаква спомагателна форма на заверка в страните, които са страни по Хагската спогодба от 1961 година Списък на тези страни може да видите ТУК.

По до момента настоящата нормативна уредба заверката се правеше единствено от Министерството на външните работи. По този метод всеки, който имаше потребност от услугата, трябваше да пътува до София или да употребява услугите на медиатор. С смяната се понижава освен времето само че и разноските за жителите и бизнеса.

Промяната е вследствие на една от ограниченията, инициирани от Министерство на външните работи през 2017 година за възстановяване на административното обслужване и понижаване на административната тежест за жителите. С смяна в Закона за одобрение на Конвенцията за унищожаване на условието за заверка на задгранични обществени актове се даде опция регионалните администрации да издават документи.

В България органите, способени да слагат апостил върху българските обществени актове, са Министерството на правораздаването, Министерството на външните работи и Министерство на образованието и науката.

Министерството на правораздаването удостоверява с апостил актовете на съдилищата и нотариусите.

Министерството на външните работи удостоверява с апостил всички останали актове като: документите за гражданско положение и адресна регистрация, издадени от общините; другите удостоверения, документи, лицензи и други на министерства, държавни организации и комисии; документи на Национален осигурителен институт, Национален статистически институт и други.

Министерство на образованието и науката удостоверява документите за обучение (средно и висше), добита подготовка и дееспособност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР