От 1 януари 2018 г. производителите на електрическа енергия, включително

...
От 1 януари 2018 г. производителите на електрическа енергия, включително
Коментари Харесай

Търговията на ток да е само през борсата, предвиждат готвени промени

От 1 януари 2018 година производителите на електрическа сила, в това число и възобновимите централи, с конфигурирана мощ над 5 МВ, ще бъдат длъжни да подписват покупко-продажби на борсата за ток. Такъв текст гласоподаваха депутатите от енергийната комисия. Текстът е включен в заключителните разпореждания на Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила.

Предложението е импортирано сред първо и второ четене от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Валентин Николов и Александър Ненков и представителя на " Обединените патриоти " Искрен Веселинов.

Ако измененията бъдат утвърдени и в пленарната зала на Народното събрание, ще се постави на завършек на оспорваните от разнообразни участници на пазара търгове за търговия с ток на енергийната борса, оповестява електронното издание " Медиапул ".

Преди няколко дни и Асоциацията на работодателите възразиха против метода на търгуване на електрическа енергия. От организацията оповестиха, че борсовият пазар на ток е в действителност непрогледен.

Търговете на борсата са провеждани от Националната електрическа компания, АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " по техни правила, постоянно с оповестяване в последния миг и постоянно без изясненост кой ги печели, добавя изданието. Трите държавни компании сега имат наложително определяни от енергийния регулатор квоти за зареждане на контролирания пазар на бита и дребните компании, както и посочени от Брюксел квоти за продажба на борсата за ток, а останалите създадени количества могат да търгуват както решат сами.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР