От 1 септември започва пробното преброяване на близо 3000 различни

...
От 1 септември започва пробното преброяване на близо 3000 различни
Коментари Харесай

От днес започва пробното преброяване на земеделските стопанства

От 1 септември стартира пробното броене на близо 3000 разнообразни по мярка и специализация аграрни стопанства в страната. Земеделските стопани ще имат опцията да вкарват онлайн данните си сами до 10 септември в това число.

От 11 септември до 11 октомври 2019 година сведенията ще се събират посредством изявление, извършено от анкетьори или от специалисти по агростатистика от 28-те Областни дирекции „ Земеделие “.

След приемането на страната ни в Европейски Съюз това ще бъде трето броене, което има за цел да се видят индустриалните способи, ограниченията за развиване на селските региони и агроекологичните индикатори. Във всяка област в пробното броене ще взе участие най-малко по един анкетьор, който ще организира изявленията с друг брой стопанства. Останалите анкети на включените в листата аграрни стопанства ще бъдат извършени от специалистите по агростатистика от Областните дирекции „ Земеделие “.

 В инфектираните с Африканска чума по свинете (АЧС) зони ще бъде прибавен друг метод. В местата на оповестена зараза стопаните няма да бъдат посещавани на място за реализиране на пробното броене. Интервютата ще се организират отвън санитарните зони на стопанствата, като вероятен вид е земеделските стопани или техни представители да бъдат поканени в Областните дирекции „ Земеделие “ (ОДЗ), Общинските служби по земеделие (ОСЗ) или административна постройка в обитаемото място за попълване на данните. В пробното броене са включени общо 68 дребни и огромни обитаеми места, минимум по две от всяка административна област.

Целта е да се ревизират в действителни условия организацията, провеждането, инструментариумът на преброяването и онлайн въвеждането на самостоятелните данни. Те ще даде насоки и ще покажат местата, на които анкетьорите и специалистите би трябвало да насочат вниманието си при събирането на информацията при реализирането на формалното броене през 2020 година. Финансирането на преброяването ще бъде осъществено главно с европейски средства. Европейските средства са до 75% от общия размер на разноските за преброяването.

Официалното броене ще се организира в интервала от 1 септември 2020 година до 18 декември 2020 година

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР