От 1 септември се променя редът за изплащане на добавката

...
От 1 септември се променя редът за изплащане на добавката
Коментари Харесай

Променя се редът за изплащане на добавката за чужда помощ

От 1 септември се трансформира редът за погашение на добавката за непозната помощ към пенсиите на лицата с увреждания, осведоми БГНЕС.

Промяната визира лицата, които са подали в Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) заявление-декларация за даване на персонална помощ с експлицитното единодушие тя да се превежда на АСП след подписване на трудов контракт с помощник.
Нови правила за персоналните асистенти на хората с увреждания Тези обаче, които получат персонален помощник по новия ред, ще се лишат от други обществени заплащания
За тези лица Националният застрахователен институт (НОИ) е задължен да превежда на организацията дължимата сума за добавка за непозната помощ за времето от датата на започване на осъществяването на трудовия контракт с асистента.

След като договорът с асистента бъде преустановен, Национален осигурителен институт ще стартира още веднъж да изплаща добавката към пенсията на лицето.

Промяната е по отношение на влизането в действие на Закона за персоналната помощ. Тя се отнася само за добавките за непозната помощ към изплащаните им пенсии, само че не и за самите пенсии. Те ще продължат да се изплащат от Национален осигурителен институт по досегашния ред.
Протест пред МТСП: Хората с увреждания с опасения за достъпа до персонален помощник Часовете за персонален помощник зависят от това какъв брой точки е събрал човек в неравностойно състояние при самостоятелната оценка на положението му
За лицата с увреждания, за които има подписан трудов контракт с помощник до 30 август 2019 година в това число, дължимите за месец септември суми за пенсии и други добавки (без добавката за непозната помощ) ще бъдат изплатени от Национален осигурителен институт с пенсионен запис по декларирания от тях метод – в пощенска станция или по банков път.

От месец октомври 2019 година изплащането им ще става в нормалните периоди.
Болна жена живее в бедност и съвсем без пари, няма и персонален помощник Мръсотията, в която тъне домът й, е злокобна, а миризмата – непоносима
Същият ред за погашение на пенсиите и добавките за непозната помощ ще се ползва и за лицата с увреждания, които в бъдеще подадат заявление-декларация за даване на персонална помощ със единодушие за превеждане на добавката им за непозната помощ към АСП след подписване на контракт с помощник.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР