От 1 септември руските ученици от 10 и 11 клас

...
От 1 септември руските ученици от 10 и 11 клас
Коментари Харесай

Русия си измисли нова история. Гимназистите ще бъдат очаровани, преди да ги хвърлят в месомелачката


От 1 септември съветските възпитаници от 10 и 11 клас към този момент ще учат чисто нова история. В преди малко излезлия от щемпел нов учебник за гимназистите разделът за късния интервал на Съюз на съветските социалистически републики е съществено пренаписан. Добавени са и нови глави, описващи героизма на съветската войска по време на Специалната военна интервенция, както в Русия настойчиво назовават своята кървава експанзия в Украйна.

Автори на учебника са персоналният асистент на Путин Владимир Медински и ректорът на Московския институт по интернационалните връзки (МГИМО) Анатолий Торкунов, оповестява БиБиСи.
Тържествено показване, посетители и овации
На формалната промоция на учебника Медински призна, че изцяло е пренаписан разделът за историята на Русия през 1970-те, 80-те, 90-те и 2000-те години. Любимецът на Путин изясни, че в новия учебник има „ доста по-малко цифри, дати, статистики, само че има повече разкази за хора и събития. “ Според него това пособие ще се чете „ доста по-лесно “ от досегашните.
Кое по какъв начин е по новому
60-те години на предишния век в учебника да вземем за пример са наречени „ гражданска война на благосъстоянието “. „ Достигнатото в градовете равнище на битов комфорт въпреки всичко се е отличавало от живота на елементарните хора в развитите страни на Запада, само че най-много от облика, основан от непознатото кино и рекламните списания “, написа в учебника, без създателите да упоменат какви по-точно западни „ рекламни списания “ са четяли руските хора.

Михаил Горбачов пък е показан като незапознат началник, отговорен за разпада на Съветския съюз, който пък довел до „ най-голямата геополитическа злополука на XX век “. (Тук Медински и Торкунов коленопреклонно цитират своя демиург Путин, цитатът е прецизен, б.р.). Авторите изясняват, че Горбачов „ неприятно се ориентирал в проблемите на индустрията, армията, военното произвеждане, едва разбирал въпросите на външната политика “. Като негов минус е бележит и фактът, че Горбачов „ в никакъв случай не е работил в производството, не е управлявал градеж, не е бил шеф на огромен цех. Нямал и опит в министерската работа. “
Отношенията сред Русия, Украйна и Запада
На този животрептущ проблем също е отделено значително внимание, като войната все по този начин се назовава Специална военна интервенция. „ От Украйна интензивно беше извайвана „ анти-Русия “, пишат създателите на учебника. И най-убедено настояват, че „ концепция фикс на Запада стана дестабилизацията на Русия от вътрешната страна. “ След това, съгласно хронологията на създателите, „ процъфтя украинският неонацизъм “. Революцията на Майдана през 2014 година (срещу проруския президент Янукович, б.р.) е наречена „ боен прелом “ и „ кървясъл бунт “.

„ За ролята на основен таран срещу Русия, Съединени американски щати и НАТО започнаха да готвят Украйна “, написа в учебника за гимназиите.

„ Недружелюбието на Запада “, по мнение на създателите, се изразявало в разширението на НАТО на Изток (с България и Румъния да вземем за пример, б.р.). Като образец учебникът им привежда и влизането на „ исторически неутралната Финландия “ в НАТО през 2023 година Авторите обаче пропущат да упоменат, че Финландия (както и Швеция, б.р.) нямаше желание да влиза в Алианса, до момента в който Русия не атакува Украйна и финландците не усетиха, че и тях ги чака същото.
Ние не сме нападали, ние се пазиме
Калкото по-близо до съвремието, толкоз по-силно езикът на учебника става пропагандно-публицистичен, като че ли Медински и Торкунов пишат не образователно помагало, а авторска колонка в партиен вестник.

„ Жителите на Донбас бяха наричани „ терористи “, тъй като желаеха да останат руснаци “, написа в учебника, без да се загатва за сваления от съветска ракета малайзийски боинг над Донбас, в който починаха 298 души.

Има и очевидно манипулативен откъс, в който гимназистите са непосредствено плашени с нуклеарна война. „ Ако Украйна беше влезнала в НАТО и беше предизвикала боен спор в Крим и в Донбас, то тогава съгласно устава на НАТО Русия щеше да се окаже в мигновено положение на война с всички страни от Североатлантическия пакт. Това, евентуално, щеше да бъде краят на цивилизацията. “(Излиза, че Русия атакува Украйна, с цел да избави света от нуклеарна злополука, в случай че Украйна влезе в НАТО, което всички НАТО-вски страни изрично не допускаха, б.р.)

Поради липса на триумфи на фронта и заради големите загуби на съветската войска, създателите не са задълбали в „ Специалната военна интервенция “. На СВО е обособен относително къс абзац, по-голямата част от който са неуместни цитати от Путин за това, че „ Русия не е започвала бойните дейности, а в противен случай, стреми се да ги приключи. “

За самата война се приказва непретенциозно: загатват се „ частичната готовност “ и „ новите райони “, т.е. окупираните от армията територии. Затова пък не се пропусната путиновата фраза „ Съединени американски щати са изпълнени с решителност да водят война до последния украинец “. Плюс още няколко откровени неистини за нацизъм в Украйна. Всичко това – под заглавието на урока „ Русия – страна на герои “, отдаден главно на военни подвизи на фронта.
Прекрасната нова Русия
Веднага по-късно стартират илюстрации на прелестния живот в Русия: фотоси на учебни заведения, небостъргачи, банкови офиси. Учебникът минава в стилистиката на агит-плаката: „ След излизането на непознатите компании доста пазарни ниши пред вас са открити. Открити са фантастични благоприятни условия за кариера в бизнеси и лични стартъпи. Не пропускайте този късмет! Днес Русия в действителност е страна на опциите! “
Медински: митоборецът с подправена дисертация
Това не е първият опит на Владимир Медински да напише „ идеологически вярна “ история на Русия. Още през 2009 година, преди Путин да го направи министър на културата, Медински издаде тритомника „ Митовете за Русия “. В него той развенчаваше „ митовете “, че руснаците са пияници, лентяи и че Русия е „ затвор за народите “. Впрочем още тогава книгата беше подложена на критика от доста съветски историци и политолози за непрофесионализъм, реваншизъм и за това, че вместо неприятните легенди за Русия Медински просто насажда други – по-благовидни. Поради което Путин го преквалифицира в министър на културата.

Учената степен на Медински – лекар на историческите науки – също е под надълбоко подозрение. През 2016 година трима историци желаеха публично да му бъде отнета купата, тъй като в докторската му дисертация бяха открити фрагменти от текстове на други създатели. На всичкото от горната страна не се откри нито един човек, който да удостовери, че е участвал на отбрана на дисертацията – отбрана просто не е имало.

Напук на това, през 2021 година Медински се зае с битка против „ историческите фалшификации “ на държавно равнище. Тогава бе назначен от Путин за началник на новата Междуведомствена комисия по историческо просвещение, чиято задача беше главно да „ предотвратява опитите за имитация на историческите обстоятелства “. Тогава Медински пусна и няколко учебника по история, в които експертите видяха очевидното: ограниченост и натрапване на „ вярната позиция “, изключително в годините, до момента в който Путин е на власт.
Това не е история, а политинформация
Новият учебник на Медински и Торкунов е още по-безалтернативен. От 1 септември учебните заведения минават към единни стратегии за образование по история, литература и обществознание. За единната стратегия се поставя един учебник. Историята в Русия към този момент принадлежи на Медински, респективно на Путин.

Щеше да е необичайно, в случай че в днешна Русия учебникът не изпълняваше пропагандни функционалности. Особено в ръцете на човек като Медински, който не е историк, а дилетант-пропагандист “, сподели пред БиБиСи професорът по история в Шефийлдския университет Евгений Добренко. „ Трябва да е ясно, че това не е история, а политинформация, която натъпкват в учебника по история, тъй като не могат да й намерят място другаде. “

Нищо ново. Същият набор от пропагандистки щампи могат да се чуят по държавната телевизия при Соловьов и Скабеева, както и в речите на самия Путин, акцентира специалистът.

Но прибавя: различен въпрос е до каква степен тази агитация в учебника ще е ефикасна. „ Този режим е чисто бюрократски, той взема решение проблемите като бюрократ. Трябва да налеем национализъм в главата на младежта? Значи ще пренапишем учебниците! А дали ще работят – това е различен въпрос “, споделя Добренко.

Според него „ голямо количество здравомислещи хора се учеха по руските учебници по история, само че бяха изцяло наясно, че това е отпадък. От друга страна – по време на Перестройката за сталинизма бяха написани толкоз правилни информации. Това промени ли мнението на хората? Не. Колкото Сталин беше известен преди 30 години, толкоз е известен и в този момент. “

Учителят по история Александър Кондрашов пък счита, че главата за „ Специалната военна интервенция “ изобщо не се отнася към образователния предмет „ История “. „ Съвременните събития не би трябвало да се учат в уроци по история. За смисъла на историческите събития е наложително да има полемика. А днешните закони не разрешават полемика за „ Специалната военна интервенция “, уклончиво изяснява той пред БиБиСи.

Все отново Кондрашов позволява, че новите повеи в историята, които ще обиден и учебното заведение, ще минат „ като бял звук, който след няколко години ще бъде пропуснат. “

Остава въпросът „ Колко години? “ ще продължава терорът, който Русия упражнява над Украйна и целия свят.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР