От 1 октомври настоящата хартиена извинителна бележка се заменя с

...
От 1 октомври настоящата хартиена извинителна бележка се заменя с
Коментари Харесай

От 1 октомври хартиената извинителна бележка за училище се заменя с електронна

От 1 октомври актуалната хартиена извинителна записка се заменя с електронен документ. Това съобщи министърът на електронното ръководство Александър Йоловски, който показа процеса по издаване на електронна здравна записка за извиняване на отсъствия заради здравословни аргументи на учениците от I до XII клас.

 

„ От лекаря до учебното заведение бележката ще пътува електронно и автоматизирано “, изясни министърът. Той акцентира, че актуалната промяна ще бъде от изгода както за лекарите и учителите, по този начин и за учениците и техните родители. 

 

Въвеждането на електронната записка е ослепителен образец за това какво може да бъде направено в бързи темпове, когато имат ясно сложена цел, уточни Александър Йоловски.

 

Министърът на електронното ръководство изясни какъв е пътят на новия електронен документ от неговото издаване до постъпването в учебното заведение, с цел да извини отсъствието на ученика. „ Електронният документ се издава или от персоналния доктор, или от лекар-специалист в болничната или извънболничната помощ, като по този метод ще реализираме доста икономии и изгоди на всички лица по веригата “, посочи той. 

 

„ Имаме болен възпитаник, който отива при своя персонален доктор или различен експерт на обзор. Когато лекарят извърши този обзор, информацията от него се вписва в Националната здравно-информационна система чрез профилирания програмен продукт. Още на този стадий автоматизирано се основава електронен документ, който доближава до Националната единна осведомителна система за учебно и предучилищно обучение. Това е централизираната система на Министерството на образованието и науката. От там нататък въпросната електронна извинителна записка се разпределя към електронния дневник в учебното заведение, където учи съответният възпитаник. По този метод кръгът се затваря. От лекаря до учебното заведение електронната записка пътува напълно електронно и автоматизирано “, добави той. 

 

Министър Йоловски увери, че електронизацията на този развой ще докара до отпадане на някои административни тежести и до улеснение на целия развой. 

 

В днешното показване на електронния документ се включиха още министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. На събитието участват още ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров и Ивайло Стойчев, управител планове в „ Информационно обслужване “ АД.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР