От 1 октомври интерконекторът ще влезе в експлоатация. По него

...
От 1 октомври интерконекторът ще влезе в експлоатация. По него
Коментари Харесай

Каква зима ни очаква според министъра на енергетиката?

От 1 октомври интерконекторът ще влезе в употреба. По него ще потече контрактуваното количество от Азербайджан, а България ще стартира договаряния и за спомагателни количества азерски газ, като се чака оферта за количества и цена.

Това съобщи в " Лице в лице “ министърът на енергетиката Росен Христов.

" Смятам, че не ни чака студена зима. Насочени сме към усъвършенстване на цената “, безапелационен бе Христов.

По интерконектора с Гърция сега не тече газ, защото е в стадий на довеждане докрай. Тестван е за налягане, като сега се тестват и разнообразни други системи.

Разговори с Русия

" С " Газпром износ “ договаря " Булгаргаз “. От съветска страна има доста мощен политически колорит. Изчакваме позицията на " Булгартрансгаз “. От тях не сме получили отговори по разнообразни въпроси – цени, периоди за доставка, отбрана по клаузи. Към този миг не считаме, че замесване на държавното управление в договаряния с съветското държавно управление ще докара до друг резултат. Министри не приказват с руснаците “, посочи той.

Руската компания не е оповестила какви ще бъдат цените, в случай че доставките бъдат възобновени, стана ясно от думите на министъра.

Възможност за други доставки?

Министърът подчерта, че служебният кабинет работи и по други благоприятни условия за доставки за полутечен газ и тръбен газ от Турция.

Според него не е имало свободни слотове за разтоварване на танкерите в Гърция, защото всичко е било резервирано. Министърът добави, че в случай че страната ни се беше договорила с медиатори за разтоварването, цената е щяла да бъде висока.

В средата на октомври Гърция ще разгласи търг за
слотове за идната година. Едва по-късно ще се разгласи търг за танкери с полутечен газ, уточни Христов.

Служебният кабинет е договорил един
слот в Турция, в който ще бъде разтоварен един танкер с полутечен газ.

" Възнамеряваме да приказваме с турската страна за дълготрайно прилагане на слотовете “, добави той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР