От 1 млн. евро до 4.5 млн. евро ще струва

...
От 1 млн. евро до 4.5 млн. евро ще струва
Коментари Харесай

До 4.5 млн. евро ще струва преместването на АМ Струма край Благоевград

От 1 млн. евро до 4.5 млн. евро ще коства изместването на трасето на Автомагистрала " Струма " край Благоевград , тъй че да се запазят археологическите разкопки на  античното римско населено място " Скаптопара " . Това оповестиха на конференция членове от инициативния комитет за спасяването на археологическите разкопки край регионалния град.

Стана ясно, че вече са се събрали над 7 000 подписа в поддръжка на запазването на античното селище в достоверния му тип и преместването на трасето на Автомагистрала " Струма ".

Припомняме, от инициативния комитет също по този начин внесоха в Общинския съвет в Благоевград предложение за провеждането на локален референдум, на който жителите да решат дали археологическите разкопки да бъдат унищожени под тонове асфалт или непокътнати във типа, в който са съществували над 18 века подземен.

Предложеният въпрос за референдум  пита локалните дали са " за " или " срещу " за " Запазване и възобновяване на раннохристиянска църква от IV век от времето на император Константин Велики и неговите синове, както и баня, канализация, административни, индустриални и жилищни здания, открити в тракийското населено място Скаптопара на повърхност от 120 декара в землището на с. Покровник и с. Зелен дол ".

В хода на конференцията Лазар Андреев от инициативния комитет добави, че даже трасето на Автомагистрала " Струма " да бъде изместено, това не значи, че срокът за завършването на автомагистралата ще се удължи.

Припомняме и че на 5 май министър председателят Бойко Борисов посети разкопките. Тогава той даде срок от 1 месец на археолозите и инженерите да стигнат до решение за трасето на Автомагистрала " Струма ".

Тогава Борисов съобщи, ще се търси решение, което да удовлетвори желанието на локалните за запазването на древния Благоевград, само че в това време ще даде опция за доизграждането на автомагистралата. / news.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР