От 1 май в България ще се влиза по три

...
От 1 май в България ще се влиза по три
Коментари Харесай

От 1 май в България ще се влиза с ваксинационен сертификат или тест

От 1 май в България ще се влиза по три метода: с имунизационен документ, негативен тест за ковид или тест, доказващ, че човек е преболедувал ковид. Това разгласи здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в петък.

Заради началото на туристическия сезон България стартира да признава имунизационните документи. Освен с тях, в страната ще може да се влиза с негативен PCR или антигенен тест, като на уеб страницата на Министерство на здравеопазването ще бъде оповестена информация за типовете антигенни проби, които се признават на европейско равнище. Третата алтернатива е човек да покаже документ за позитивен PCR или антигенен тест, доказващ преболедуване. Тестът обаче би трябвало да датира от не повече от 6 месеца от датата на влизане в страната. Този документ ще се признава от 14 дни до 6 месеца след доказването на инфекцията, защото няма задоволително информация какъв брой дълго продължава имунитета след преболедуване. След приключването на 6-те месеца би трябвало да се употребява някой от другите 2 разновидността: имунизационен документ или негативен тест.

Главният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев изясни, че ограниченията са съобразени, тъй че да съответстват с налаганите от останалите страни в Европейски Съюз ограничения. " Целта е да са съвсем същите, каквито Европейска комисия най-вероятно в края на май или на юни ще вкара със наложителен правилник за целия Европейски Съюз ", сподели Кунчев.

Освен това здравните управляващи излязоха с няколко рекомендации по отношение на църковните служения по време на идните празници – Цветница и Великден. Те ще бъдат изпратени на Българската православна черква, с която здравните управляващи са провели и диалози. Те включват:

Задължително съблюдаване на отдалеченост от 1.5 метра сред всички участнити в служенията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР