От 1 март влезе в сила нов германски закон относно

...
От 1 март влезе в сила нов германски закон относно
Коментари Харесай

Квалифицираните работници вече са добре дошли в Германия

От 1 март влезе в действие нов немски закон по отношение на работещите мигранти, който би трябвало да улесни идването на квалифицирани служащи от страни отвън Европейски Съюз и да облекчи сериозния проблем с дефицита на работна ръка за немската стопанска система.

Съгласно новия закон, за служащите от страни отвън Европейски Съюз в бъдеще ще бъдат налични всички работни места, за които са квалифицирани, а освен тези, в които има дефицит на работна ръка в немските институции и за които няма претенденти от Германия или от Европейски Съюз, както беше до момента.

Новината е също, че при избрани условия квалифицирани служащи ще могат да останат в Германия за по-дълъг интервал от време в търсене на работа.

Търсещите работа ще имат и правото да компенсират неналичието на на практика опит с спомагателна подготовка посредством стаж при немски шеф. От способените институции ще се изисква да потвърдят дипломата на задграничния служащ и да потвърдят, че той или тя приказва немски. Освен това, в случай че към този момент не е сключил трудов контракт, чужденецът ще би трябвало да потвърди, че разполага с задоволително пари, с цел да се устоя, до момента в който търси работа.

По отношение на езика се чакат познания, съответстващи на равнище В1 в Общата европейска езикова рамка, което допуска опцията да се водят диалози по познати тематики и да се схващат радио или телевизионни излъчвания.

На квалифицирани претенденти за работа и стажанти ще бъде позволено да обитават в Германия до шест месеца, като се изисква стажантите да показват съответна учебна тапия и да не са по-възрастни от 25 години.

От друга страна, новият закон стяга изискванията за задгранични жители над 45-годишна възраст. За да получат позволение за престояване и работа, те би трябвало да потвърдят, че ще печелят най-малко 3 685 евро брутна месечна заплата, че към този момент са се пенсионирали или че разполагат със средства за покриване на главните разноски за живот, с цел да не се трансфорат в товар за страната в преклонна възраст. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР