От 1 март т.г. Националният осигурителен институт (НОИ) започва изплащането

...
От 1 март т.г. Националният осигурителен институт (НОИ) започва изплащането
Коментари Харесай

НОИ плаща 75 лв. добавка на още 26 376 ваксинирани пенсионери

От 1 март т.г. Националният застрахователен институт (НОИ) стартира изплащането на еднократната добавка от 75 лева на пенсионерите, които дават отговор на условията за приключен имунизационен курс или имат сложена бустерна доза ваксина в интервала от 1 до 31 януари 2022 година Въз основа на данните, предоставени в Национален осигурителен институт от Министерството на здравеопазването (МЗ), право на това второ заплащане имат 26 376 пенсионери. На пенсионерите, които до 31 декември 2021 година имаха приключен имунизационен курс, Национален осигурителен институт изплати добавките от 1 февруари т.г., като право на тези 75 лева имаха 694 643 пенсионери.

Допълнителната сума от 75 лева се изплаща еднократно на правоимащите лица, без значение от типа и размера на пенсията, без значение е и възрастта на пенсионера. Тя не е част от пенсията. За пенсионерите, които получават пенсиите си посредством пощенските станции, ще бъде направен пенсионен запис, който могат да получат както на първо число на съответния месец, по този начин и по-късно през месеца по едно и също време с пенсията си. Платежните сметки в банките и другите платежни институции ще бъдат заредени в първия ден на март.

Пенсионерите не би трябвало да подават заявление за приемането на тази сума, нито да изпращат каквито и да било здравни документи до държавните институции.

Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, се обменя всеки месец по длъжностен път сред Национален осигурителен институт и Министерство на здравеопазването.

Допълнителните еднократни 75 лв. се изплащат през месеца, идващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за правоимащите.

Съгласно получените данни през февруари се провежда изплащането на еднократната спомагателна сума от 1 март.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР