От 1 март протоколите за скъпоструващи лекарства за домашно лечение

...
От 1 март протоколите за скъпоструващи лекарства за домашно лечение
Коментари Харесай

Протоколите за скъпоструващи лекарства вече ще се подават към НЗОК електронно

От 1 март протоколите за скъпоструващи медикаменти за домашно лекуване се подават от лекарите до Здравната каса по електронен път. Това се отнася за протоколите, за които не се изисква експертиза от страна на районните каси, оповестиха от осигурителната институция. Те заместват употребяваните до момента хартиени протоколи, които пациентите разнасяха сред медицинските експерти и Здравната каса, с цел да им бъдат изписани и отпуснати нужните лекарства.

Е-протоколите (електронни протоколи) заместват употребяваните досега хартиени протоколи за определяне на медикаменти за домашно лекуване.

Е-протоколи могат да издават лекари експерти по профила на болестта - договорни сътрудници на НЗОК, реализатори на профилирана извънболнична здравна помощ.

Чрез въвеждане на Е-протоколите отпада задължението на здравноосигурените лица да посещават РЗОК и да показват здравна документи за легализация на протокол. Отпада и задължението им да съхраняват и да дават в аптеката хартиените протоколи при приемане на изписаните им лекарства.

Електронно наставление (е-рецепта) по одобрен електронен протокол имат право да издават общопрактикуващите лекари (ОПЛ) и лекари експерти от извънболничната здравна помощ, сключили контракт с НЗОК.

При осъществяване на електронно наставление по Е-протокол отпада задължението на аптеката да вписва отпуснатите лекарства в хартиените протоколи.

Информация, по отношение на статуса на Е-протоколите се дава от районната здравноосигурителна каса (РЗОК) на здравноосигуреното лице (ЗОЛ) по определения от него и вписан в Е-протокола метод.

Времето от 01.03.2023 година до 30.04.2023 година е временен интервал, през който се позволява издаване на „ Протокол за определяне на медикаменти, заплащани от НЗОК/РЗОК ” на книжен притежател, по открития все още ред, ако електронната услуга за издаване на Е-протокол не е осъществена в медицинския програмен продукт на лекаря експерт.

През преходния интервал издадените на книжен притежател протоколи IC се утвърждават в РЗОК по открития все още ред и са годни в сходство с вписания в тях период „ годен от “ и „ годен до “. По тях се издават и извършват електронни наставления (e-рецепти) по одобрения все още ред.

В НЗОК е основан народен указател на протоколите. В него се съдържат всички данни за история на заболяванията/диагнозите на ЗОЛ и издадените и одобрени/отказани протоколи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР