От 1 до 5 години лишаване от свобода предвижда НК

...
От 1 до 5 години лишаване от свобода предвижда НК
Коментари Харесай

След скандала с подправените бюлетини във Врачанско: Задържаха членовете на СИК от записа -

От 1 до 5 години отнемане от независимост планува Наказателен кодекс
Задържаха част от членовете на Секционна комисия от село Малорад, които станаха известни със скандално видео с подправяне на бюлетини. Това потвърдиха източници на Нова телевизия. При първичния разпит те са признали за случилото се след края на изборния ден. Според показанията им главните виновници били двама - ръководителят на комисията Моника Йорданова и един от членовете, който подстрекавал към подправяне на изборните резултати. Проверката на органите на реда е почнала още в изборната нощ, когато се появи скандалния клип.

Местните настояват, че дамата от клипа освен е нарушила закона, а и е гласувала неведнъж за желания от нея претендент. Името й е Моника Йорданова и от квотата на ПП-ДБ. Опитахме да се свържем с нея по телефона.

„ В момента не мога да Ви давам сведения. Съжалявам. Дочуване ”, съобщи тя.

Жалба в Общинската изборна комисия има още от нощта на вота и от там неотложно са сезирали прокуратурата по подготвеност.

„ Това е извънредно жестоко нарушаване освен на изборните правила. Това е длъжностно лице, което е сложено там като ръководител на изборна комисия, с цел да подсигурява сигурността на вота ”, съобщи Силия Иванова, представител на ОИК-Борован.

От „ Продължаваме Промяната-Демократична България ” незабавно се раграничиха от своята представителка и също сезираха прокуратурата. Коалицията разгласи, че са подхванати ограничения по отстраняването на ръководителя като част от комисията в Малорад. Според хората от селото обаче би трябвало да се търси отговорност от още хора в секционната комисия.

 Районната прокуратура в града образува досъдебно произвеждане, а Законът планува наказване „ отнемане от независимост “ от една до пет години.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР