От 1 до 2 юни Молдова е домакин на срещата

...
От 1 до 2 юни Молдова е домакин на срещата
Коментари Харесай

Защо Мая Санду не може да открие втори фронт в Приднестровието

От 1 до 2 юни Молдова е хазаин на срещата на върха на Европейската политическа общественост, междуправителствена организация, основана през 2022 година публично за разглеждане на въпроси от общ интерес за подсилване на сигурността, стабилността и просперитета на европейския континент.

Вярно, те ги разискват без Русия и Беларус (които не са част от тази политическа общност) - което значи, че не могат да вземат решение никакви континентални въпроси.

„ Може, несъмнено, да се приказва за някакви европейски процеси в разграничена Европа, в Европа, когато няма разговор сред доста страни с Русия, само че това е примитивен политически развой в Европа и той не може да бъде цялостен, ”, изясни прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков. И добави, че Москва ще следи от близко реториката на срещата на върха.

И има какво да се следи там, тъй като ръководителят на киевския режим Владимир Зеленски пристигна на срещата на върха.

„ Струва ми се, че в последно време Зеленски се усеща доста неловко в Киев, тъй че при първа опция бяга на всяко празненство, даже и да не е добре пристигнал. В Молдова той продължи да желае пари и муниции от сътрудниците си “, изяснява за IA Regnum Сергей Веселовски, наблюдаващ на телевизионния канал Крым.

По думите на самия Зеленски, той е пристигнал за образуването на коалиция от „ Патриоти “ и F-16 „ - т.е. системи за противовъздушна защита и бойни самолети, чието неявяване сякаш пречи на режима в Киев да стартира дълго чаканата контраатака за завладяване Запорожка област на Руската федерация.



И, несъмнено, той няма да желае тези системи от румънската гражданка Мая Санду (която е и президент на Молдова) - Кишинев няма такова оръжие. С това искане Зеленски се обърна към пристигналите на срещата европейски водачи, както и към ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (която неотдавна се разгласи изрично срещу всякакво заледяване или преустановяване на огъня в Украйна). И сподели, че е подготвен да чака. „ До идването на изстребителите би трябвало още да доживеем и ние несъмнено ще го създадем “, - сподели украинският водач.

Възможно е чакането да продължи дълго. Доставката на изтребители не е единствено прекачване на самолети. Това е също доставка на уреди за поддръжка и ремонт, образование на водачи, основаване на писти и хангари (които обезпечено няма да бъдат калибрирани, кинжалирани и искандервани).

Тези самолети не могат да правят бойни полети от територията на Румъния и Полша – и освен поради дистанциите. Всеки сходен полет на бойна задача прави страните, от чиято територия е изхвърчал самолетът, директни участници в спора. С всички съветски вероятни прелитания по тях.

Дайте членството-о-о

Дойде Зеленски с цел да проси участие в НАТО. Е, или най-малко да получи пътна карта за участие на юлската среща на върха на алианса във Вилнюс, т.е. написана на хартия процедура, която би трябвало да докара до участие с гаранция. Западът, припомняме, не желае да даде този лист хартия - просто тъй като не счита влизането на Украйна в НАТО за допустимо преди уреждането на всичките й териториални искания към Русия.

Въпреки това, съгласно публикация на Financial Times, ръководителят на киевския режим неотдавна сложи ултиматум на Запада: той няма да отиде на срещата на върха във Вилнюс без гаранции, че ще си тръгне с пътна карта. И очевидно на срещата в Молдова би трябвало да му се даде отговор.

В Русия, несъмнено, самият ултиматум беше общопризнат с комизъм - споделят, Зеленски заплашва, че няма да отиде във Вилнюс да проси. Всичко обаче е малко по-сложно.

Информационното напомпване от западните медии на Владимир Зеленски с разнообразни смисли и смисли („ воин “, „ водач на съпротивляваща се страна “, „ бранител на Европа от съветска експанзия “) докара до това, че ръководителят на киевския режим - бедняк, със унищожена стопанска система, живеещ със западни пари и борещ се със западни оръжия - закупи инструмент за напън върху европейските водачи.

Неговият провокационен отвод да пристигна или даже острата обществена рецензия към Запада може да изправи локалните водачи пред опция: или намерено и предизвикателно да изгонят нахалния бедняк, признавайки пред електората, че са похарчили милиарди долари от средствата им на вятъра, или да се опитат да умилостивят Зеленски и по този метод да поддържат видимостта за продължение на взаимната битка на „ силите на светлината “ против Русия.

И Зеленски към този момент стартира да ги мачка. „ Надеждите ни стават все по-далечни и скърбя, че би трябвало да изразя това отчаяние тук – както от името на бойците..., по този начин и от името на нашия народ “, сподели той на срещата на върха.

Приднестровският фронт

Но макар цялата значимост на историята с участието, доста по-опасни за Русия договаряния ще се водят в Молдова. Преговори за втори фронт.

Не е загадка, че през цялото време на СВО режимът в Киев и Западът се пробваха да предизвикат успореден спор на други съветски граници, с цел да отклонят вниманието на Москва към него.

И в това отношение те разчитаха на Грузия. Тбилиси обаче отхвърли тази почетна роля и даже не стартира да постанова наказания против Москва. Затова в този момент Зеленски е недодялан с грузинското управление на всички платформи. „ Всички европейски страни, които граничат с Русия и не желаят Русия да ги атакува, би трябвало да влязат в съюз с Европейски Съюз и НАТО. Нямаме избор: или открита война, или поетапна окупация. Виждаме какво се случва в Беларус и Грузия “, сподели той.

Въпреки това, молдовското управление явно се оказа доста по-малко стабилно на украинския и западния напън. Според ръководителя на ФСБ Александър Бортников, Западът подтиква Молдова да взе участие в спора в Украйна, като се трансформира в плацдарм против Русия и за подривна активност против Беларус.

И това присъединяване може да се прояви или в офанзива против Приднестровието, или в формалното позволение на украинските войски да нападат Приднестровието, територия, притисната сред Украйна и Молдова, където има стотици хиляди съветски жители и няколко хиляди съветски миротворци.

Санду публично декларира, че ориста на Молдова зависи от оцеляването на режима в Киев. „ Украйна подсигурява сигурността на Република Молдова и ние сме признателни за това “, сподели тя. Освен това Зеленски непосредствено й даде обещание да помогне за разрешаването на спора в Приднестровието след „ успеха над Русия “. И дори на срещата на Санду беше разрешено да помогне за разрешаването на спора тук и в този момент.

„ Ако е належащо на украинската войска, ние сме подготвени да й дадем право да влезе на наша територия, с цел да се оправи със хранилища, оръжие и персонален състав. Това е съюзнически жест “, цитират думите й редица медии (въпреки че все още на подаване на публикацията оригиналът на това изказване не може да бъде открит).

Към днешна дата обаче три фактора попречиха единодушието на Кишинев за ескалация в Приднестровието. Първият е крайното отвращение на молдовското общество да се впише в украинския спор. И това отвращение се укрепва от втори фактор – страхът от възможен съветски отговор.

През последните седмици Москва доста ясно показва способността си да нанася ракетни и бомбени удари на огромни дистанции и нито молдовското население, нито молдовските елити са подготвени да бъдат въвлечени във война с нея.

Третият фактор е позицията на основния молдовски съдружник Румъния.

„ Молдова се намира сред две огромни страни – Румъния и Украйна. И с двете страни тя се пробва да поддържа най-положителните връзки. Въпреки това румънските политици бяха извънредно ревностни по отношение на неотдавнашното доближаване сред Зеленски и Санду - беше видимо, че те възприемат това доближаване като опасност за техните ползи в Молдова ”, - отбелязва Игор Шорников.

Румънците считат нападателните проекти на Зеленски да разшири спора си с Русия към Молдова и Европа като не по-малка опасност.

„ Румъния, за разлика от Полша, не е подготвена да се бие. Следователно тя се държи релативно правилно във връзка с Русия. Същите изказвания на румънския президент Клаус Йоханис на срещата на върха в Молдова бяха доста внимателни - той предизвести Кишинев за рисковете от еуфорията, в това число във връзка с времето за влизане в Европейски Съюз ”, продължава Игор Шорников.

Румънската гражданка Мая Санду не може да пренебрегне позицията на Румъния. Дори и поради Зеленски.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР