От 1 декември центърът на столицата ще е забранен за

...
От 1 декември центърът на столицата ще е забранен за
Коментари Харесай

От 1-ви декември центърът на София е забранен за движение на най-замърсяващите коли

От 1 декември центърът на столицата ще е неразрешен за най-замърсяващите транспортни средства. Превизните средства от най-масовите категории от M1 и N1 с Евро 1 няма да могат да се движат в така наречен зона " Малък кръг " (зоната, оградена от бул. " Васил Левски, бул. " Патриарх Евтимий ", бул. " Ген. Скобелев ", ул. " Опълченска ", бул. " Сливница ".) За колите с Евро 2 това ще важи от 2025 година, а за тези с Евро 3 възбраната ше влезе в действие от 2028-а година. Това се споделя в Наредба на Столична община за основаване на зони с ниски излъчвания на нездравословни субстанции на територията на общината.

В зоната " Голям кръг " (от бул. " Сливница ", бул. " Данаил Николаев ", бул. " Ситняково ", бул. " П. Яворов ", ул. " Атанас Дуков ", бул. " Х. Ибсен ", бул. " П.Ю. Тодоров ", бул. " И. Е. Гешов ", бул. К. Величков " ) от 1 декември 2025-а година ще има възбрана за придвижване на коли от група Евро 1, а от 2028-а година и на коли от група Евро 2.

Гратисния интервал ще важи до до 1 януари следващата година. След този интервал обаче ще стартират да бъдат налагани санкции . Нарушителите се санкционират с санкция в размер от 50 до 500 лева, надлежно с имуществена глоба в размер от 200 до 1000 лева. 

Тези ограничавания няма да са в действие са хората, които живеят на територията на обособените зони.

За границите на териториите със възбрана, ще бъде сигнализирано с табели, пътни знаци, както и " електронни табли, с изменящо се наличие ", пътна маркировка, се споделя в Наредбата. Тези зони може да се " оградят " с камери за видеонаблюдение, сканиращи устройства и така нататък

Тези, които имат винетка за платени зони, не би трябвало да подават документи, защото са в базата данни на общината. Останалите ще би трябвало да подадат заявление до ЦГМ. Забраната няма да важи за тези, които имат карта за професионално карани и з ахората с увреждания, само че те ще би трябвало да подадат заявление до ЦГМ.

Контролът ще се реализира от Столична община. В избраните зони с въведено ограничаване ще се реализира непрекъснато видеонаблюдение.

Проблемът с мръсния въздух става изключително сензитивен по време на зимния сезон, когато замърсяването е в най-висока степен, като към всички замърсители се прибавя и битовото горене на дърва и въглища за отопление.

Според резултати от оценка на главните източници на замърсяване в София във връзка с финни прахови частици (ФПЧ) е точно този тип отопление (56%), а автомобилният превоз има 11% дял в замърсяването.

Освен възходящата приложимост на коли, възрастта на автомобилния парк също способства серионо за замърсяването. Средната възраст на колите е 18 години, а над половината от всички са над 16 години у нас.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР