От 1 декември гражданите ще могат да следят в реално

...
От 1 декември гражданите ще могат да следят в реално
Коментари Харесай

От 1 декември ще можем да проследяваме онлайн колко чист е въздух в София и през общинска система

От 1 декември жителите ще могат да наблюдават в действително време чистотата на въздуха в София. Това ще се случва благодарение на мобилно приложение, което се прави по самодейност на Столична общин, съобщи БГНЕС. Припомняме, че такова към този момент има, само че е гражданско - AirSofia.
Кметът на града Йорданка Фандъкова участва на монтирането на първия, от общо 22 датчика, които ще бъдат част от първата общинска система за мониторинг на качеството на въздуха в столицата. Тя ще добавя системата от станции на Агенцията по околна среда към Министерство на околната среда и водите. Сензорни станции ще бъдат инсталирани в кварталите " Враждебна ", " Западен парк ", " Подуяне ", " Надежда ", " Люлин ".
" Партньори по плана са ни градове като Солун, Никозия, Тирана, Скопие. Бюджетът, който е на Столичната община, е 500 000 евро. Общият бюджет на целия план е 1,417 милиона евро за пет колегата, единият от които сме ние ", сподели Фандъкова, представена от Агенция " Фокус ".
" Сензорите са направени в по този начин наречените " дейни защитни обвивки ". Лятно време, когато е безветрено и се нагреят общоприетите температурни датчици, може да покаже до 50-60 градуса. Тук има дейни вентилатори, които обдухват датчиците и демонстрират точните параметри, като температура мокрота и налягане ", сподели мениджърът на " Развитие на артикули " Венелин Гърбов. Той акцентира, че датчиците са българска разработка. " Имаме датчици, които мерят доста фини концентрации и високи такива. Има доста изключителни нововъведения, по отношение на аналогичните реализации в международен мащаб, този датчик е изработен чисто за нашите условия в България и по този начин тя ще е стопански доста по-ефективен ", уточни специалистът.
Статистика
През 2019 година, по отношение на 2017 година, понижава броят на дните с превишения на нечист въздух близо с 45% във всички измервателни станции в столицата. Това сподели Теодора Полимерова, шеф на дирекция " Климат, сила и въздух " към Столична община. Тя акцентира, че има понижаване на фините прахови частици в София и това е ясно открояваща се наклонност по данните, които получават от автоматизираните измервателни станции. " Ние виждаме, че 2018 година по отношение на 2017 с близо 17% понижават дните в които има превишения на замърсяването ", добави тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР