От 1 април бизнесът трябва да подмени касовите си апарати

...
От 1 април бизнесът трябва да подмени касовите си апарати
Коментари Харесай

Бизнесът бесен заради смяната на касовите апарати

От 1 април бизнесът би трябвало да подмени касовите си апарати и софтуера към тях. Това се отнася за всяка компания, записана по Данък добавена стойност. Месец по-късно - компаниите наложително би трябвало да подадат в Национална агенция за приходите с електронен автограф информация за софтуера, който употребяват във всеки търговски обект. Над 170 хиляди са касовите апарати на компаниите, регистрирани по Данък добавена стойност.
Около 40% от тях могат да претърпят единствено замяна на софтуера. Другите би трябвало да бъдат заменени напълно. Идеята на приходната организация е, че след промяната няма могат да се укриват доходи, написа Банкеръ.

Бизнесът обаче не е подготвен, а и в огромна степен не е осведомен. " Считаме, че тези периоди са извънредно къси и неизпълними ", съобщи основният финансов шеф на Българската стопанска камара.Станислав Попдончев в сряда.

Председателят на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов пък изиска пролонгация. Според него още по-нужна била разяснителна акция " Малкият и междинният бизнес не си дава сметка, че това не е просто замяна на апарата, а става въпрос за замяна на софтуера, което лишава два-три месеца ", пресметна Алибегов.

" Проблемът не е само със периода и дали ние ще се оправим в тези периоди. Ние считаме, че ни би трябвало спомагателен период освен, с цел да се приготви бизнеса, само че да се приготвят и самите контролни органи ", означи пред bTV юрист Валентин Савов. Той твърди, че има извънредно доста неясноти в наредбата, което пък разрешава друго използване на текстовете от контролните органи.

В средата на януари учредителят на Българската асоциация за развиване на бизнес програмен продукт Ясен Танев разгласи, че бизнес организации са в протестна подготвеност поради нововъведенията. Планират се протестни събития на 18 февруари. Някой от организациите упорстват подмяната на касовите апарати да бъде отсрочена до края на годината. Протестът щял да се провежда, в случай че няма връзка с страната.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР