От 1 април България ще започне да издава шенгенски визи.

...
От 1 април България ще започне да издава шенгенски визи.
Коментари Харесай

От 1 април България ще започне да издава шенгенски визи

От 1 април България ще стартира да издава шенгенски визи. След като на 31 декември 2023 година Съветът на Европейския съюз вкара " непълен Шенген " за България и Румъния. Страните от Европейски Съюз се съгласиха да отстранен граничния надзор по морските и въздушните граници от март 2024 година Този по сухопътните граници обаче остава.

Присъединяването на България към Шенгенското пространство е значима вест за непознатите жители, които живеят или посещават страната. Българските визи и позволения за престояване стават напълно разнообразни от преди, когато България не беше членка на Шенген, прецизира на уеб страницата си Министерство на външните работи.

Оттам показват, че издадената в България шенгенска виза ще бъде годна за пътешестване до нашата страна, както и до всички останали страни членки на Шенгенското пространство. От 1 април 2024 година чужденците ще могат да употребяват българските си краткосрочни визи за достъп до всички страни от Шенген.

Документите ще са годни за кратковременен престой до 90 дни през всеки 180-дневен интервал. Точната дълготрайност е категорично посочена на визовия стикер.

На уеб страницата си Министерство на външните работи изяснява, че преди участието на България в Шенген българските визи са били годни за пътешестване до Румъния, Кипър и Хърватия. Сега всеки, който има българска шенгенска виза, ще може да пътува съвсем на всички места в Европа.

Шенгенската виза не подсигурява влизане в страната. Възможно е от посетителя да бъде поискано да показа спомагателни документи на границата.

Междувременно евродепутатите гласоподаваха нов закон за цифровизиране на шенгенските визи, който ще ги направи по-сигурни и налични.

Заявленията за издаване на визи ще бъдат обработвани от единна онлайн платформа, която ще осведоми претендентите коя страна ще получи тяхното заявление (в случай на пътувания в няколко държави). 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР