От 1.2 млрд. лв. ресурс за бизнеса в България по

...
От 1.2 млрд. лв. ресурс за бизнеса в България по
Коментари Харесай

Министър Пулев: От 1.2 млрд. лв. ресурс за бизнеса по линия на МИР, 700 млн. лв. ще са за кандидатстване и от големи фирми

От 1.2 милиарда лева запас за бизнеса в България по линия на Министерството на нововъведенията и растежа за първите шест месеца от 2023 година, 700 млн. лева ще бъдат разполагаем за кандидатстване и от огромни компании – с до 499 чиновници, а освен за микро-, дребни и междинни предприятия. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев на събитие на вестник „ 24 часа “ по отношение на процедурите по Плана за възобновяване и резистентност и структурните фондове на Европейски Съюз.

„ Има места в България, които се крепят на занаят на база на едно или две огромни предприятия. Въпреки че множеството процедури по линия на Министерството на нововъведенията и растежа са ориентирани към дребни и междинни предприятия, ние отваряме опцията за кандидатстване и за огромните “, съобщи министър Пулев. По думите му, и по-големи предприятия, с до 3000 чиновници, могат да аплайват по разнообразни процедури за общ запас към 500 млн. лева – процедури, налични и за дребните и междинни компании. „ По този метод ще достигнем до 99,9% от работодателите в страната “, сподели още той.

Пулев уточни, че ползата на бизнеса към процедурите от Плана за възобновяване и резистентност е голям и е вследствие на новаторския метод, който МИР е подхванало – мобилната приемна на министъра и екипа, която обиколи всички области в страната и се срещна с всички регионални шефове, представители на бизнеса по места и работодателски организации. По думите му, при влизането му в кабинета на МИР, е заварил единствено 4 подадени плана по първата процедура „ Технологична рационализация “. В резултат на обиколката в цялата страна, мярката завърши с подадени над 2 500 планови оферти, 953 от които бяха оповестени на 30 декември 2022 година за първите, получаващи финансиране по ПВУ, за общо 260 млн. лева

„ Преди дни завърши публичното разискване по процедурата за „ ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “, която следва да отворим при започване на месец февруари. Получихме над 120 въпроса, което демонстрира високото равнище на интерес “, съобщи министърът. Той уточни, че по мярката ще може да се кандидатства три месеца, а не два, както нормално, а бюджетът за процедурата е 200 млн. лева Тя е една от четирите, които следва да бъдат отворени през идващите шест месеца, по линия на МИР по Плана за възобновяване.

По думите на Пулев, в МИР е наследил и 0 утвърдени европрограми за 0 лева „ Успяхме да осигурим утвърждението и на двете стратегии по линия на Министерството – новата Програма за конкурентоспособност с бюджет 3 милиарда лева и напълно новата за България Програма за просвета и нововъведения с бюджет 2.4 милиарда лева Така за 5 месеца от 0 лева осигурихме запас от над 5 милиарда лева за дребния и междинен бизнес в страната “, сподели още той и добави, че в идващите до 6 месеца следва отварянето на три процедури – за създаване на нововъведения, за внедряване на нововъведения и за създаване на 12 цифрови иновационни хъбове (за към общо 560 млн. лева общо).

Министър Пулев посочи, че ресурсът на МИР за бизнеса е от 1.2 милиарда лева за идващите до шест месеца.

Той обърна внимание на процедурата по ПКИП за „ Внедряване на нововъведения в дребни и междинни предприятия “ с бюджет 293 млн. лева, по която ще може да се кандидатства от м. април. „ В огромна част тя репликира първата процедура по ПВУ за „ Технологична рационализация “. Така компаниите, които не са съумели да получат финансиране за същото от Плана за възобновяване, ще могат да аплайват за средства от новата Програма за конкурентоспособност “, сподели Пулев. Той уточни, че страната работи на цялостни обороти, с цел да поддържа дребните и междинни компании у нас, които са гръбнакът на стопанската система. „ Служебният кабинет е кабинет на действието, кабинет на ускорението. Доказахме го и с положителното взаимоотношение с вицепремиера Пеканов и неговия екип, както и с всички останали сътрудници министри “, сподели Пулев.

На събитието на вестник „ 24 часа “ участваха още Атанас Пеканов – вицепремиер по еврофондовете, Десислава Георгиева – зам.-министър на районното развиване, Наталия Ефремова – зам.-министър на труда и обществената политика, Илияна Илиева – основен шеф на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ (ГД ЕФК), както и представители на бизнеса.

Главният шеф на Групово дело ЕФК към МИР Илияна Илиева показа презентация, която в елементи сподели на представителите на бизнеса идните процедури с техните периоди и стойности.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР