Какво знаем за 3-ма от американците, които бяха освободени от ирански арест

...
Освобождаването в понеделник на американците, които бяха неправомерно задържани в
Коментари Харесай

Освобождаването в понеделник на американците, които бяха неправомерно задържани в Иран, слага край на дългогодишна сага, включваща продължителни задържания в прословутия затвор Евин в Техеран, който е известен с дългия си опит в нарушенията на човешките права.

Емад Шарги, Морад Тахбаз и Сиамак Намази са сред петимата американци, чието освобождаване е част от сделка, включваща прехвърлянето на 6 милиарда долара ирански средства от Южна Корея към Катар и освобождаването на петима иранци, задържани в САЩ. Двама допълнителни американци в сделката все още не са публично идентифицирани.

Намази, най-дълго държаният ирано-американски затворник в Иран, беше задържан от 2015 г.

51-годишният беше арестуван, когато беше на командировка в Иран в това, което ООН определи като „произволно задържане“. Базираният в Дубай бизнесмен беше обвинен в „връзки с враждебна държава“, имайки предвид САЩ. Осъден е на 10 години затвор.

Американските граждани Сиамак Намази (2-ро-ляво) и Морад Тахбаз (вдясно) са посрещнати от хора при слизане от катарски самолет при пристигането им на международното летище Доха в Доха на 18 септември 2023 г. (Снимка от AFP) (Снимка от -/AFP чрез Getty Images) Американските граждани Сиамак Намази (2-ро-ляво) и Морад Тахбаз (вдясно) са посрещнати от хора при слизане от катарски самолет при пристигането им на международното летище Доха в Доха на 18 септември 2023 г. (Снимка от AFP) (Снимка от - /AFP чрез Getty Images) AFP/Гети изображения

Международната кампания за правата на човека в Иран заяви, че страната не признава двойното гражданство и че „рутинно тормози граждани и двойни граждани с измислени обвинения в националната сигурност“.

Намази беше първият американски гражданин, за когото се съобщава, че е бил задържан в Иран след обявяването на международно споразумение за ядрената програма на Иран. Баща му Бакер също беше затворен през 2016 г., но беше освободен, за да получи медицинско лечение през октомври 2022 г.

Тахбаз, природозащитник, и Шарги, бизнесмен, бяха арестувани за първи път през 2018 г.

Тахбаз е гражданин на САЩ, Обединеното кралство и Иран, който беше арестуван по обвинения в шпионаж по време на пътуване до Иран. Преди да бъде арестуван, той и съпругата му са били блокирани от забрана за излизане от страната. През ноември 2019 г. той беше осъден на 10 години затвор.

Дъщерята на Тахбаз, Тара, описа баща си в интервю за Кристиан Аманпур от CNN по-рано тази година.

„И така, баща ми, през целия си живот от ранна възраст, е бил много страстен за околната среда и опазването на околната среда и опазването на дивата природа, което го накара да основе Персийското наследство на дивата природа – съосновател на Персийската фондация за наследство на дивата природа“, каза тя. „Но баща ми е невероятен човек. Той е толкова спокоен, толкова мил, толкова щедър, толкова благороден. Той ще премести планини, за да защити хората, на които държи. Той е невероятен баща, това се разбира от само себе си.”

Тара Тахбаз каза пред CNN, че баща й е имал рак и е „претърпял няколко медицински състояния, докато е бил в затвора“, включително три пъти Ковид-19.

Kavous Seyed Emami, друг съосновател на Persian Wildlife Heritage Foundation, също беше арестуван през 2018 г., но почина в затвора при спорни обстоятелства.

Шарги беше арестуван за първи път през 2018 г., докато работеше за технологична инвестиционна компания. Той прекара осем месеца в затвора и беше освободен под гаранция, но имаше забрана за пътуване. През ноември 2020 г. той беше осъден на 10 години затвор от Революционен съд по обвинения в шпионаж.

Хана Шарги, една от дъщерите на Емад, описва баща си като неин най-добър приятел. А Неда Шарги, неговата сестра, каза на CNN, когато той беше освободен под домашен арест и успя да говори с нея, „той влезе в типичната роля на голям брат, като ме питаше как съм, как са децата ми, как са родителите ни и, разбира се, неговите жена и двете му дъщери.

И Шарги, и Тахбаз бяха осъдени „по обвинения, за които международната правозащитна организация заяви, че липсват доказателства и са били съдени без гаранции за справедлив процес“, според Държавния департамент на САЩ.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР