Освобождаването на цивилните граждани, взети като заложници, е показател за

...
Освобождаването на цивилните граждани, взети като заложници, е показател за
Коментари Харесай

Държавният глава разговаря със семейства на отвлечени от Хамас заложници

Освобождаването на цивилните жители, взети като заложници, е индикатор за човечност, даже и в изискванията на война, съобщи президентът Румен Радев в диалог със фамилии на взети за заложници от Хамас.

Държавният глава е в Ню Йорк, където през днешния ден след обяд ще произнесе формалната си тирада пред международните водачи в границите на срещата на върха на 79-ата сесия на Организация на обединените нации. Мотото на най-високия международен конгрес тази година е " Да не изоставяме никого: Да действаме дружно за напредъка на мира, устойчивото развиване и човешкото достолепие за актуалните и бъдещите генерации ".

Радев беседва с представители на фамилии на отвлечени от Хамас заложници, част от които са родово свързани с България. Президентът срещна участниците в срещата с извършените от него диалози с държавни глави на страни от Близкия Изток с молба за тяхно ходатайство за освобождението на заложници. Румен Радев изрази вяра също по този начин, че без значение от комплицираната обстановка в Близкия Изток, всички участници в спора ще положат старания за прекратяване на военните дейности и търсенето на спокойно решение, което да разреши и по-бързото освобождение на взетите за заложници.

" Спасяването на еврейската общественост в България през Втората международна война е честен образец за света и значимостта на човешкия живот и построява мощна връзка сред двата народа ", сподели президентът Румен Радев на среща в Постоянното посланичество на България към Организация на обединените нации в Ню Йорк с представители на Американския еврейски комитет. Държавният глава означи, че историята за този храбър акт на България в най-мрачните времена за Европа отразява полезностите на толерантността и хуманизма, които са изконни за българското общество и би трябвало да се предава през поколенията.

" Спасяването на евреите в България през Втората международна война има извънредно значимо значение освен за еврейската общественост в страната, само че и за еврейските общности по света ", съобщи изпълнителният шеф на АЕК Тед Дойч.

Той акцентира, че това е акт с голямо символно значение, на основата на който следва да се развиват другарските връзки сред двата народа.

По-късно през днешния ден президентът ще взе участие в честването на 20-ата годишнина от Истанбулската самодейност на съдействие на НАТО и Истанбул, под патронажа на престолонаследника на Държавата Кувейт Шейх Сабах Кхалед Ал-Мубарак Ал-Сабах.

След тава ще има Среща с Генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш. А тази вечер дружно със брачната половинка си Десислава Радева ще бъде посетител на формалния банкет, даван от президента на Съединени американски щати Джо Байдън и неговата брачна половинка Джил в чест на държавните ръководители и техните съпруги по случай 79-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР