Освобождаването на пленените командири на батальона Азов е абсолютно нарушение

...
Освобождаването на пленените командири на батальона Азов е абсолютно нарушение
Коментари Харесай

Разрив между Ердоган и Путин, турски политик пита влизат ли във война с Русия

Освобождаването на пленените командири на батальона " Азов " е безусловно нарушаване на споразуменията, изригна представителят на Кремъл Дмитрий Песков
Договорката за доставки на турски дронове за Киев разяри Кремъл  

След срещата сред президентите на Турция и Украйна - Реджеб Ердоган и Володомир Зеленски се задава голям скандал сред Анкара и Москва. Това излиза наяве от незадълбочен прочит на съветските медии. 

" Путин към момента не се е обадил на Ердоган след диалозите му със Зеленски ", бе сбит представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според него се разисква вид за среща идващия месец, само че към момента не е конкретизирана дата. 

Първият раздор е обвързван с обстоятелството, че след визитата на Зеленски, Анкара изненадващо освободи водачите на отряда " Азов ". 

" Е, наподобява, че султанът е бил унищожен от доходоносната договорка със зърно и е почнал да натиска лостовете си - означи в ядовит коментар " Русия през днешния ден ". - Да забележим до каква степен ще докара това, ще забележим. " Според медията " мостовете са изгорени ".

Обидата на Москва се дължи на обстоятелството, че на 22 септември 2022 година Ердоган публично е заречен, че петимата командири на украински формирования, пленени в Мариупол в средата на май, ще останат в Турция до края на военните дейности. 

Сред петимата са били командирите на батальона " Азов "   Денис Прокопенко (Редис), Святослав Паламар (Колина), както и командирът на морската пехота от 36-та бригада на Въоръжените сили на Украйна Сергей Волински (Волин).

" Русия през днешния ден " отбелязва, че те са били изпратени в Турция с персоналната гаранция на президента Ердоган.

Сега тази сделка е нарушена и прокремълските медии се възмущават от вероломството на Анкара. Но дружно с това се прокрадват и рецензии към Кремъл за какво тогава азовците в съветски затвори са били разменени за олигарха Медведчук, а не за пленени съветски офицери.  И се слага въпросът за какво Медведчук е бил толкоз значим за Москва, а бойците не. 

За разлика от минорното въодушевление в Москва, украинският президент тържествува: " Връщаме се вкъщи от Турция и прибираме нашите герои. Украински военни Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергей Волински, Олег Хоменко, Денис Шлега. Те най-сетне ще бъдат при роднините си! “ 

Това очевидно ядоса Дмитрий Песков, който дефинира това като  „ безусловно нарушаване на съществуващите съглашения “. Условията за връщане бяха нарушени както от турската страна, по този начин и от Украйна, акцентира многозначително той.

На този декор сред Кремъл и Анкара тлее още един скандал, който може да минира връзките им за дълго време. 

В съветската столица са вбесени и от уговорката на турския президент да поддържа участието на Украйна в НАТО. 

Затова " Русия през днешния ден " излиза с коментар, че това е разтревожило турските политици. 

" Ако Украйна стане член на НАТО, тогава Турция, съгласно устава на алианса, ще би трябвало да влезе в спор с Русия ", съобщи зам.-председателят на турската партия Ватан (Родина) Утку Рейхан. Според него участието автоматизирано ще задейства член пети  от устава, а това значи, че Турция ще води война с Русия.

" Това ли желае Ердоган “, пита Рейхан в туитър, представен от съветски медии. 

По всичко проличава, че Кремъл не смее да зададе публично този въпрос и той се вкарва в осведомителното пространство по заобиколен метод, с цел да се тества дали Анкара ще излезе с коментар по горещата тематика. 

Третият скандал е обвързван с формалната сделка сред Зеленски и Ердоган - Турция ще създава дронове за украинската войска. В Русия от дълго време подозират в подмолни игри турския президент, само че този път Кремъл наподобява в действителност е сърдит и през идващите дни сигурно ще има още по-остри реакции. 

Петя Минкова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР