Освобождаването му е въз основа на отварянето на процедура за

...
Освобождаването му е въз основа на отварянето на процедура за
Коментари Харесай

Адвокатката на Стефан /Мехран/ от Иран пред ФрогНюз: Вече е на св...

" Освобождаването му е въз основа на отварянето на процедура за разглеждане на молбата му за протекция от Държавна организация за бежанците /ДАБ/ ", сподели ФрогНюз Диана Радославова, юристът на Мехран Давари.

 

Въз основа на това, автоматизирано се сменя статута му от лице без документи без право на престояване - в лице, което е търсещо протекция. В момента върви произвеждане по разглеждане всъщност има ли опасност за него от гонене, при връщането му в Иран ", изясни Радославова.

 

" Всички доказателства във връзка с обстановката, неговата активност там, европейска просвета, християнска религия, рок и метъл общественост, цялостната интеграция, която стана доста очевидна около голямата поддръжка, която той получи от толкоз необятен кръг от хора, всичко това ще се преглежда в идната му процедура, с цел да се реши дали да му дадат филантропичен или бежански статут. Вярваме, че пътят този път ще бъде извървян до дъно и неговият случай ще бъде решен, въпреки и 13 години по-късно ", акцентира юристът.

 

Ето какво сподели на излизане от Бусманци Мехран:

“Здравейте дами и господа прелестни българи, още веднъж съм на открито и съм благополучен. Искам да ви кажа,че съм доста признателен и не знам по какъв начин да ви благодаря, в случай че не ви целувам ръцете. Много съм благополучен и признателен за поддръжката от предходната седмица насам. Толкова готини и топли хора сте, че ето за какво не бих иксал да напусна България ".

 

 

Мехран Нахаи Давари е кръстен и получава българското име Стефан. Той напуща Иран в резултат на голям брой арести, побои и душевен тормоз от страна на иранската полиция. В момента, в който се предава на българската полиция Мехран взема решение, че това е неговият дом и мястото, на което желае да остарее.

 

След 3 месеца престой в Бусманци, Мехран излиза с научени над 300 думи на български език, решен да се впише и заживее в България. Работил е в доста български градове познава ни, знае езика ни и постоянно спорим на тематика българска история ".

 

В едно от многото си видеа той споделя, че " Човек не избира къде да се роди, само че може да избере къде да живее.

 

Мехран се занимава с музика и записва клипове дружно с група Мечтата му е да прави това,което обича и да живее умерено.

 

През всички тези 13 години Мехран заплаща налози, осигуровки, има формален трудов стаж. Депортирането му в Иран има действителен риск от смъртна присъда. Неспирно пробва да получи статут, само че всеки негов опит е безрезултатен, постоянно се усеща отритнат от системата и има право, той живее без документи,без правото на шофьорска брошура,без правото за закупуване на жилище. 

 

Констанца Илиева

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР